THEPOWERGAME
Σε πρωταγωνιστή της περιόδου μετά την πανδημία αναμένεται να αναδειχθεί η αγορά ακινήτων. Τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων επενδύσεων, στοχεύουν σε τέσσερις βασικές «δεξαμενές», τους συνταξιούχους κυρίως των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, τους επενδυτές εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», τους ψηφιακούς νομάδες και πλέον και τα επονομαζόμενα «family offices», δηλαδή εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.
Όσοι από τους παραπάνω επενδυτές επιλέξουν την χώρα μας, είτε για να μετακομίσουν, είτε για να επενδύσουν, είτε για να εργαστούν, εκ των πραγμάτων θα συνεισφέρουν στην αύξηση των επενδύσεων και στην αγορά ακινήτων, όπως επίσης και στην ρευστότητα, καθώς, είτε θα αγοράσουν, είτε θα μισθώσουν κάποιο ακίνητο. Σημειωτέον ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, έχουν θεσπιστεί φορολογικά και οικονομικά κίνητρα κι έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια, αυτά να επικοινωνηθούν προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μέσω προωθητικών προγραμμάτων.
Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος για την οικονομία από την στόχευση αυτή, θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 – 2 δισ. ευρώ, μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, η προοπτική είναι τα κεφάλαια αυτά να ξεπεράσουν ακόμα και τα 5 δισ.. ευρώ ετησίως, σε βάθος χρόνου.
«Χρυσή Βίζα»
Η «Χρυσή Βίζα», που απευθύνεται σε επενδυτές εκτός ΕΕ, εκτιμάται ότι είναι εφικτό να προσελκύσει κεφάλαια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εκτός από τους Κινέζους, στο «παζλ» πρόκειται να προστεθούν και οι Βρετανοί, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο για τα κεφάλαιά τους, αλλά και μια άδεια παραμονής σε χώρα της Ε.Ε., μέσω της οποίας θα εξασφαλίσουν απρόσκοπτη μετακίνηση από την χώρα τους προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόσφατη έρευνα της Astons, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην επενδυτική μετανάστευση, ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσής Βίζα» είναι το ελκυστικότερο για τους Βρετανούς, καθώς συνδυάζει το χαμηλό κόστος της απαιτούμενης επένδυσης, με την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που αποζητούν οι επενδυτές από την εν λόγω χώρα. Συγκεκριμένα, σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Astons, προέκυψε ότι το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ των Βρετανών επενδυτών, καθώς συγκέντρωσε την προτίμηση του 19% των συμμετεχόντων, μπροστά από ανταγωνιστικά προγράμματα, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, το ελάχιστο κόστος για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, μέσω της αγοράς ακινήτου, διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ, ενώ στις δύο χώρες της Ιβηρικής είναι διπλάσιο και ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, σημαντικό δέλεαρ για τους Βρετανούς είναι και το χαμηλό κόστος των ελληνικών ακινήτων, με την μέση τιμή πώλησης να μην ξεπερνά τα 222.500 ευρώ στο τέλος του 2020, τη στιγμή που στο κέντρο του Λονδίνου το κόστος είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 85%.
Συνταξιούχοι από την ΕΕ
Σημαντικές ελπίδες για την ενίσχυση των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά ακινήτων, απορρέουν και από την ρύθμιση για την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ. Με βάση αυτήν, όποιος συνταξιούχος επιλέξει την Ελλάδα για φορολογική του έδρα, θα εξασφαλίζει τον πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 7% επί των συντάξιμων αποδοχών για τα πρώτα 10 χρόνια. Προϋπόθεση είναι η χώρα προέλευσης του συνταξιούχου να έχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα και ο ίδιος να διαμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί είτε να αγοράσει, είτε να νοικιάσει κάποιο ακίνητο. Επιχειρώντας να ποσοτικοποιήσει τα οικονομικά οφέλη από μια τέτοια «μετανάστευση», έρευνα της διαΝΕΟσις και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ετήσιο όφελος στο ΑΕΠ από μια συντονισμένη προσπάθεια προσέλκυσης συνταξιούχων θα μπορεί να ανέλθει σε περίπου 5 δισ.. ευρώ, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο. Τα ποσά αυτά προκύπτουν όχι μόνο από τις αγορές ακινήτων που θα γίνουν από ξένους, αλλά ενσωματώνουν και τις επενδύσεις που θα γίνουν για να κατασκευαστούν νέα ακίνητα, ειδικά για την συγκεκριμένη ομάδα αγοραστών.
Ψηφιακοί Νομάδες
Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «Greece: Competing for Global Talent», ο κ. Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, σημείωσε ότι, σήμερα, ο αριθμός ψηφιακών νομάδων, υπολογίζεται σε 4 εκατ. παγκοσμίως. «Είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου μας να προσελκύσουμε αυτού του τύπου τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης. Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη, άμεση, λειτουργική και ψηφιοποιημένη διαδικασία για την προσέλκυση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Ήδη, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη θέσπιση της «business visa», που αφορά τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες χώρες, με στόχο να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί και η φοιτητική βίζα, η οποία απευθύνεται στους φοιτητές, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.
Family Offices
Πριν από ένα μήνα ψηφίστηκαν και οι ρυθμίσεις που αφορούν την σύσταση ενός family office στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν φορολογικό συντελεστή μόλις 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν και ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να έχουν ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων, ή και δισ.εκατομμυριούχων. Σε αντάλλαγμα, η ελληνική οικονομία θα ωφελείται από τα έξοδα λειτουργίας του γραφείου τους, την ανάγκη στέγασης των εργαζομένων σε αυτό και λοιπές καταναλωτικές ανάγκες. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η επόμενη ημέρα για την αγορά ακινήτων είναι λίαν αισιόδοξη, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την σημαντική τόνωση των αγοραπωλησιών κατοικιών, με «οδηγό» τους ξένους επενδυτές.