THEPOWERGAME
Το νέο σχέδιο Εξωστρέφειας για την τριετία 2023-2025 παρουσιάζει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών και, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές, η εκδήλωση θα λάβει ανακεφαλαιωτικό χαρακτήρα όλων των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο για την προέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας και των επιχειρήσεών της. Ουσιαστικός στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως θα αναφέρει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χώρας μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας της.
Στο υπουργείο Εξωτερικών αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το έργο τους και ειδικά με την πορεία που είχε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Όπως αναφέρεται, μόνον τη διετία 2021-2022 υπήρξαν πάνω από 1.000 δράσεις σε περισσότερες από 50 χώρες. Οι δράσεις αυτές με τη σειρά τους οδήγησαν σε 47 διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ, Τουρκία, Ιαπωνία, Σ. Αραβία κ.ά.), 14 πολυμερείς συμφωνίες στις οποίες συμμετέχει η χώρα και την υπογραφή περισσοτέρων από 100 μνημονίων συνεργασίας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες οδήγησαν τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) σε επίπεδα-ρεκόρ. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα αναφερθεί σε 45 στρατηγικές επενδύσεις, άλλες περισσότερο γνωστές, άλλες λιγότερο γνωστές. Μεταξύ αυτών οι επενδύσεις των:
- Volkswagen, Γερμανία (Smart & Sustainable Island Astypalea)
- Microsoft, ΗΠΑ (Data Centers)
- Pfizer, ΗΠΑ (Center for Digital Innovation, Global Business Service Hub)
- Google ΗΠΑ, (Data Centers)
- AWS, ΗΠΑ (Smart Island Naxos, Satellite Center, Data Centers)
- JP Morgan, ΗΠΑ (Viva Wallet)
- Digital Realty, ΗΠΑ (Data Centers)
- Deutsche Telekom, Γερμανία (IT Hub)
- Chubb, ΗΠΑ (IT Hub)
- NTT Data, Ιαπωνία (IT Hub)
- Goldman Sachs, ΗΠΑ (Hotels)
- Mondelez, ΗΠΑ (Chipita)
- Accor, Γαλλία (Varko Resort, Hotels)
Σύμφωνα με όσα θα αναφέρει ο υφυπουργός, οι επιχειρήσεις αυτές οδήγησαν πέρυσι σε ιστορικό υψηλό τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη χώρα, ύψους 7,22 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών υπόσχεται και νέες επενδύσεις, που έρχονται από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη κ.ά.
Ταυτόχρονα, όπως θα αναφερθεί στην παρουσίαση του νέου ΕΣΣΕ, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή εξωστρέφεια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα επιχειρούν στο εξωτερικό περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν.
Αυτό δείχνουν και τα μεγέθη των εξαγωγών αγαθών και προϊόντων, που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Για πρώτη φορά πέρυσι οι εξαγωγές ανήλθαν σε 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 62% σε σχέση με το 2019. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι εξαγωγές αγαθών πέρυσι ανήλθαν στο 25%, έναντι 18,6% που ήταν το 2019. Και αυτό συνέβη παρά τη σημαντική αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή του ΑΕΠ, στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς.
Τα επιτεύγματα αυτά είναι που οδήγησαν σε μείωση την ανεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, η χώρα χαρακτηρίστηκε από την ΕΥ ως ένας από τους 10 καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα αποτέλεσε τη θετική έκπληξη της Ευρώπης.
Τέλος, τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι το υπουργείο, η εταιρεία Enterprise Greece και ο Οργανισμός Εξαγωγών Ελλάδος (ECG), ως ένα One Stop Shop όσων επιχειρούν στο εξωτερικό, εξυπηρέτησαν αιτήματα περίπου 25.000 ελληνικών επιχειρήσεων.