THEPOWERGAME
Το σερί των επιτυχιών που σημειώνει από τις αρχές του 2023 φαίνεται να συνεχίζει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς όλο και περισσότερες εγχώριες startups βρίσκουν τον δρόμο προς τη χρηματοδοτική κάνουλα διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Άλλη μία χρηματοδότηση προς το οικοσύστημα είναι αυτή των 3,4 εκατ. δολ., που εξασφάλισε η Perceptual Robotics, η startup που χρησιμοποιεί αυτόνομα drones, προηγμένη ρομποτική και μηχανική μάθηση, για να παρέχει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις υποδομών δικτύων και δη ανεμογεννητριών.
Επικεφαλής του νέου, και μεγαλύτερου στην ιστορία της startup, γύρου χρηματοδότησης ήταν το βρετανικό «πράσινο» fund One Planet Capital, ενώ σε αυτόν συμμετείχαν έτερα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η L-Stone Capital, αλλά και οι υφιστάμενοι επενδυτές (Brookstreet, Deeptech Labs, TSP Ventures και Metavallon VC).
Η εταιρεία με το ελληνικό αίμα, που ίδρυσαν το 2016 ο Κώστας Καραχάλιος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Kevin Lind, αποτελεί spin off του Πανεπιστημίου του Bristol, αφού «γεννήθηκε» από τα σπλάχνα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής στον κόσμο, ενώ το 2019 απέκτησε την ευρωπαϊκή της βάση στην Αθήνα.
Με τον «αέρα» νέας χρηματοδότησης, η Perceptual Robotics, η οποία έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, θα επιταχύνει την εκτός ευρωπαϊκού εδάφους επέκτασή της. Το πλάνο εξωστρέφειας της startup περιλαμβάνει τις αγορές της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, ενώ πολύ πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε παρουσία στη ΝΑ Ασία. Ταυτόχρονα, τα φρέσκα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν τα πλάνα για διπλασιασμό του απασχολούμενου δυναμικού.
Καινοτομία με ελληνικό DNA
Η startup με τη χρήση drones, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορεί να προσφέρει αυτόνομες επιθεωρήσεις τουρμπίνας σε ανεμογεννήτριες τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα πραγματοποιεί αυτόνομους ελέγχους για μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, ενώ στόχος της είναι να εξελιχθεί σε νούμερο ένα πάροχο self service υπηρεσιών για την επιθεώρηση ανεμογεννητριών.
«Η Perceptual Robotics έχει ιστορία στην επιθεώρηση και την επεξεργασία δεδομένων από ανεμογεννήτριες στην ξηρά, με αξιόπιστους συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την τελευταία επένδυση θα συνεχίσουμε το ζωτικής σημασίας έργο μας σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες μας έχουν όλα όσα χρειάζονται», σχολίασε ο Κώστας Καραχάλιος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της startup.
Το πρώτο της προϊόν της startup, το Dhalion, είναι ένα αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών, που συνδυάζει ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη και είναι το κορυφαίο στο είδος του. Προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες επιθεωρήσεων, από τη λήψη δεδομένων και την ανίχνευση ελαττωμάτων με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification) έως και reporting στο cloud. Μειώνει έτσι δραστικά τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούν οι επιθεωρήσεις, οι περισσότερες των οποίων διενεργούνταν «παραδοσιακά» χειροκίνητα.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική startup μειώνει το κόστος και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην αγορά επιθεώρησης ανεμογεννητριών, βοηθώντας ολόκληρη τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας να γίνει πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική.
«Η νέα επένδυση από την One Planet Capital σημαίνει πολλά περισσότερα από την απλή λήψη χρηματοδότησης. Ανυπομονούμε να παρέχουμε στην ομάδα της Perceptual Robotics την υποστήριξη που χρειάζεται, προκειμένου να συνεχίσει να μετατρέπει τα όνειρά της σε επιτυχία», τόνισε ο Anthony Chant, διευθυντής Επενδύσεων στο One Planet Capital, το οποίο επικεντρώνεται σε «πράσινες» επενδύσεις.
Ψήφος των επενδυτών
Η ελληνική startup έχει ήδη μπει στα ραντάρ των επενδυτών, αφού το 2021 ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. λιρών, του οποίου ηγήθηκαν οι TSP Ventures, Humble Holdings, Metavallon VC, με τη συμμετοχή στρατηγικών angel επενδυτών.
Το 2019 η Perceptual Robotics είχε σηκώσει 600.000 ευρώ από τη Metavallon VC, ενώ από την ίδρυσή της -το 2016- έχει λάβει επιχορηγήσεις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών.