THEPOWERGAME
Τα θεμέλια των τραπεζών είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είπε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, στον απόηχο της βεβιασμένης εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, η οποία κρίθηκε απαραίτητη από την ελβετική κυβέρνηση για να μην προκληθεί τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και όχι μόνον.
Οι δηλώσεις του Ορσέλ έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίου του πρακτορείου Bloomberg στην Ιρλανδία την ώρα που οι New York Times αποκάλυψαν πως η Credit Suisse αποφάσισε πέρσι να σταματήσει εσωτερική έρευνα για τον βαθμό που στελέχη της εξυπηρετούσαν τους Ναζί μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βαρίδι στο κύρος της ελβετικής τράπεζας, εις βάρος της οποίας έχει ξεσπάσει μια σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.
Η επιχείρηση διάσωσης της Credit Suisse με την εξαγορά της από την UBS, όπως και η εξ ολοκλήρου θωράκιση των καταθέσεων των χρεοκοπημένων Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ πάνω από το προβλεπόμενο όριο, ήταν απαραίτητες κινήσεις για να μην κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, ο Αντρέα Ορσέλ σχολίασε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις υπενθυμίζεται στον κόσμο πως οι τράπεζες δεν είναι όλες ίδιες και ότι υπάρχουν ισχυρές τράπεζες και λιγότερο ισχυρές τράπεζες».
Πρόσφατα οι Financial Times αποκάλυψαν πως οι 30 περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ με ενεργητικό από 50 έως 250 δισ. δολάρια, μείωσαν φέτος το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων τους σε μετρητά από το 13%, κατά μέσον όρο, στο 7%. Αυτό σημαίνει πως είχαν λιγότερη ρευστότητα για να αναπληρώσουν μια εκροή καταθέσεων ή το κυριότερο να καλύψουν απώλειες από την υποχώρηση των τιμών των ομολόγων που διατηρούσαν στο χαρτοφυλάκιο τους.
«Η διαθέσιμη ρευστότητα ήταν κάτι που παρακολουθούσαν στενά οι επενδυτές», είχε σχολιάσει στη βρετανική εφημερίδα ο Τζος Ρόσνερ, ανεξάρτητος τραπεζικός αναλυτής και διευθυντικό στέλεχος της Graham Fisher & Co. «Μεγιστοποίησε τον πανικό που επικράτησε στις τραπεζικές μετοχές», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ρευστότητα των συγκεκριμένων περιφερειακών τραπεζών κυμαίνονταν στο ήμισυ αυτής που διέθεταν οι ισχυρότεροι και πιο στενά εποπτευόμενοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι των ΗΠΑ, όπως η Citigroup και η JPMorgan Chase. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που οι καταθέτες αναζήτησαν καταφύγιο στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street.
Απευθυνόμενος στο κοινό του Bloomberg, o Αντρέα Ορσέλ υπογράμμισε πως αν και το τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη έχει λειτουργήσει σε περιόδους κρίσεων, είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς πως οι τράπεζες μπορούν να εξουδετερώσουν όλους τους κινδύνους. Ο ίδιος μίλησε υπέρ της ενοποίησης του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη καθώς έτσι θα δημιουργούνταν μεγάλες ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο έχει πυροδοτήσει, μεταξύ άλλων, μια συζήτηση στους κύκλους της Ε.Ε για την υιοθέτηση κοινών κανόνων που θα διευκολύνουν τη διάλυση των μικρών και μεσαίων τραπεζικών ιδρυμάτων που θα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αν και η Ε.Ε υιοθέτησε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη θωράκιση των τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, μερίδα οικονομικών αναλυτών και αξιωματούχων θεωρούν πως θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
«Μπορούμε να δούμε πώς άλλαξαν τα πράγματα στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες, οπότε σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο», είπε ο Πασκάλ Ντόνοχιου, πρόεδρος του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.