THEPOWERGAME
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, στα 24 σεντς ανά λίβρα, εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης, και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους κινδύνους καιρού που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.
Η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να μεταφερθεί στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.
«Οι ανατιμήσεις στα ζαχαρώδη και τα ποτά που έχουν ζάχαρη θα ενσωματώσουν την αύξηση της αξίας της ζάχαρης», δήλωσε ο John Stansfield, αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.
Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Stansfield.
«Σε μια μπάρα σοκολάτας έχετε γάλα, σκόνη κακάο κ.λπ. και αυτά τα κόστη επίσης αυξάνονται. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων επίσης αυξάνεται», τόνισε.
Ακριβαίνει η σοκολάτα
Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, τόνισε συμπληρώνοντας ότι «σε μία μπάρα σοκολάτας έχεις γάλα, κακάο σε σκόνη κ.λπ. και αυτά τα έξοδα αυξάνονται επίσης. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων αγαθών αυξάνεται επίσης»
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου άρχισε να τελειώνει και είδαμε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις καλλιέργειες στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», επεσήμανε ο Στάνσφιλντ.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.
Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ένωση ανέφερε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρας.
Ο Στάνσφιλντ πρόσθεσε ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από μια κακή ευρωπαϊκή καλλιέργεια τεύτλων που προέκυψε από τη μειωμένη έκταση και τη σοβαρή καλοκαιρινή ξηρασία, καθώς και από τη συνέχιση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της Covid.
Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης.
ΟΠΕΚ
Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα είναι η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης και μακριά από τις προμήθειες ζάχαρης, έγραψε η Fitch Solutions σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Απριλίου.
«Η απόφαση του ΟΠΕΚ και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε επίσης ο Biggin.
Ποιοι θα πληγούν περισσότερο
Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης, δήλωσε ο Chhimwal της S&P.
Αυτό θα πλήξει «ιδιαίτερα σκληρά» τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η κατανάλωση ζάχαρης και η ζήτηση για εισαγωγές είναι υψηλές, τόνισε.
«Ο μέσος καταναλωτής βιώνει ήδη τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Stansfield της DNEXT.