THEPOWERGAME
Το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων του 2030 παρουσίασε στην Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση τέτοιων αναπτυξιακών πολιτικών.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ, πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 31 δις ευρώ για το οποίο υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε επί ημέρες.
«Η νησιωτική πολιτική ήταν εξ αρχής στο επίκεντρο των κυβερνητικών μας προτεραιοτήτων. Αν πετύχαμε πολλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις υποδομές με ξεχωριστή αναφορά στις λιμενικές υποδομές.
Μίλησε επίσης για τις οδικές συνδέσεις με ξεχωριστή αναφορά στο δρόμο Αργοστόλι – Πόρος και στην υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας.
«Απορρίμματα. Η κατάσταση ήταν τραγική. Η Κέρκυρα αντικειμενικά έχει καθαρίσει. Το μέλλον έχει πολύ περισσότερη ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, χωρίς χώρους υγειονομικής ταφής», σημείωσε.
Μίλησε επίσης για τις παρεμβάσεις που έγιναν μετά τις θεομηνίες που έπληξαν τα νησιά και στις επενδύσεις που γίνονται στην κατεύθυνση της πρόληψης.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τα τρία νέα αεροδρόμια στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.
Στα θέματα του Πολιτισμού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας.
«Εδώ στην Κέρκυρα έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να διαχειριστούμε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO. Να πω εδώ ότι η UNESCO σήμερα σε μελέτη της κρίνει τη διαχείριση της Ακρόπολης ως υποδειγματική. Τι έγιναν σήμερα εκείνοι που μιλούσαν για τσιμέντωμα της Ακρόπολης; Αποδεικνύεται η τοξικότητα των fake news. Εύχομαι εξίσου υποδειγματική να κρίνει η UNESCO τη διαχείριση που πρέπει να κάνουμε στην παλιά πόλη της Κέρκυρας», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να αρκεστούμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του τουρισμού και δεν επενδύσουμε στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ενός ζωντανού μνημείου όπως είναι η παλιά πόλη της Κέρκυρας.
«Όπου έχουμε καθυστερήσεις, είμαστε δω να τα διορθώσουμε. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αχίλλειον», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
«Τα Ιόνια νησιά ήταν πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάκαμψη το 2022 και θα είναι και το 2023. Έχουμε μικρότερη ανεργία, υψηλότερους μισθούς», συμπλήρωσε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική περίοδο.
«Τα έσοδα από τον τουρισμό μας επιτρέπουν να χρηματοδοτούμε μια σειρά από πολιτικές όπως για παράδειγμα στην Παιδεία», σημείωσε.
«Έχετε την τύχη να έχετε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο και νοσοκομεία που παρά τις δυσκολίες έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα. Η συνολική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι για μένα τεράστιο στοίχημα για την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.
«Αναλογιστείτε το αποτύπωμα του έργου που θέτουμε στην κρίση των πολιτών και έγινε την προηγούμενη τετραετία. Μια κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες και αναγνώρισε τα λάθη της. Έτσι θα προσέλθουμε στην προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν πιστεύω γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε σχέδιο για το πως θα αλλάξουμε τα Ιόνια νησιά και την πατρίδα μας. Σκοπός της πολιτικής μας είναι να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είπε πως «ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους».
Νωρίτερα η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα παρουσίασε τα έργα που έγιναν από το 2019 και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη «αυτοδύναμης, σταθερής, κυβέρνηση που θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας».
Συνολικά το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων περιλαμβάνει περισσότερα από 260 έργα με προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ και λοιπές παρεμβάσεις 500 εκ ευρώ.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Ευχαριστώ πολύ Άκη (Σκέρτσο), αγαπητή Ρόδη (Κράτσα), κυρία Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Βουλή και στην Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,
Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμη μια φορά σε ένα νησί που αγαπώ ιδιαίτερα, στην Κέρκυρα, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μαζί με το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο το σχέδιό μας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του 2030.
Και πράγματι αυτό το έντυπο το οποίο κρατάτε στα χέρια σας είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής δουλειάς η οποία έχει γίνει -σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτίστως με την Περιφέρεια, αλλά και με όλους τους δήμους- για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο να είναι ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης αλλά κυρίως, θα έλεγα, με την διάσταση της τοπικής ιδιοκτησίας.
Με έργα και προτάσεις που έχουν έρθει από εσάς, από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους τέσσερις Βουλευτές μας. Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι έχουμε τέσσερις πολύ καλούς και πολύ διεκδικητικούς Βουλευτές που αγωνίζονται ο καθένας ξεχωριστά για τον τόπο του. Και μπορέσαμε, λοιπόν, και εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο το οποίο και σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Σε αντίθεση με άλλα σχέδια τα οποία ενδεχομένως να σας είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, η ειδοποιός διαφορά αυτής της προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι εδώ έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, φορείς υλοποίησης και κυρίως χρηματοδότηση. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πολλούς και διαφορετικούς χρηματοδοτικούς πόρους. Διότι βέβαια, για να μπορεί κανείς να υλοποιεί τέτοιες μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές πολιτικές χρειάζεται χρηματοδοτικά εργαλεία.
Και θα ήθελα, ξεκινώντας, να επισημάνω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πραγματικά είναι πρωτοφανή για τα δεδομένα τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Αναφέρομαι πρωτίστως στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα έχουμε τη χαρά να υλοποιήσουμε μαζί με τη Ρόδη. Και το λέω -μαζί με τη Ρόδη- επειδή ακούω διάφορα και θέλω να ξεκαθαρίσω, εδώ, ότι η Ρόδη θα είναι και η επόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, όπως και εμείς ευχόμαστε να είμαστε η επόμενη Κυβέρνηση και να συνεχίσουμε αυτή την πολύ επιτυχημένη συνεργασία.
Αυξήσαμε το ΠΕΠ από τα 231 εκατομμύρια στα 287 εκατομμύρια. Έχουμε περισσότερους διαθέσιμους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, πρωτίστως Α’ βαθμού, να εντάξει μια σειρά από έργα και να υλοποιεί τέτοια έργα μοναδικής έκτασης και εμβέλειας σε ολόκληρη την επικράτεια.
Και βέβαια, έχουμε το σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε. Όχι δεκαεπτά ώρες, πέντε ημέρες μας πήρε η διαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φέραμε πίσω στην πατρίδα, όμως, 31 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους. Και το αποτύπωμα των οποίων γίνεται ήδη ορατό σε μία σειρά από έργα τα οποία δρομολογούνται και πολλά έργα τα οποία θα υλοποιηθούν από εδώ και στο εξής. Είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Και θα έλεγα πολύ σημαντική ειδικά για τα νησιά μας. Τα Ιόνια είναι ο πρώτος προορισμός από τους τελευταίους, αλλά αφήσαμε τα νησιά μας τελευταία, πλην Κρήτης, για τις τρεις περιφέρειες που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.
Ναι, εδώ θα συμφωνήσω με αυτό το οποίο είπε ο Βασίλης. Η νησιωτική πολιτική ήταν εξ αρχής το επίκεντρο των κυβερνητικών μας προτεραιοτήτων και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε να δείξουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά μετρήσιμα. Και αν πετύχαμε πολλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εδώ και στο εξής.
Θα διατρέξω σύντομα, για να μην σας κουράσω, για να μην επαναλάβω τα όσα ενδιαφέροντα είπαν οι προλαλήσαντες, να σταθώ σε κάποια σημεία, σε κάποιες παρεμβάσεις στις οποίες αποδίδω ξεχωριστή σημασία.
Υποδομές: ξεκινήσαμε -και όχι τυχαία- με τις λιμενικές υποδομές. Τα Ιόνια, θα έλεγα, είχαν πολλές εκκρεμότητες σχετικά με τα λιμάνια. Το εύρος παρεμβάσεων είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο είχα πει, αν θυμάμαι καλά, σε αυτήν εδώ την αίθουσα πριν από τις εκλογές του 2019. Πώς δηλαδή θα κάνουμε τα Ιόνια νησιά παγκόσμιο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού.
Είναι κάτι το οποίο το πετυχαίνουμε με μία σειρά από σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε υποδομές υποδοχής σκαφών. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μία από αυτές σήμερα, τη Σπηλιά. Μία μαρίνα η οποία δημιουργείται μέσα στην Παλιά Πόλη. Όπως είπαμε, δημοπρατείται και η μαρίνα για τα mega- yachts λίγο παρακάτω.
Μία σειρά από άλλα έργα υποδομής τα οποία γίνονται για να μπορέσουμε αυτό το οποίο ήδη βλέπουμε να ξετυλίγεται, τα Ιόνια να είναι ένας προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό ο οποίος να είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός, να μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, διότι γνωρίζαμε πολύ καλά ότι τα νησιά είναι πανέμορφα πλην όμως οι υποδομές έπασχαν. Νομίζω ότι αυτό το κενό, το αναπτυξιακό κενό, πια, σε μεγάλο βαθμό γεφυρώνεται. Και αυτό προφανώς ισχύει και για τα λιμάνια μας, όπου έχουμε παρεμβάσεις σε μία σειρά από λιμάνια, από τα μεγάλα νησιά μέχρι τα πιο μικρά νησιά.
Για τις οδικές μας συνδέσεις δεν θα πω πολλά. Παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά οι παρεμβάσεις που κάνουμε σε όλα τα νησιά στο έντυπο το οποίο δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα.
Να σταθώ ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά στο δρόμο Αργοστόλι-Πόρος. Είναι σημαντικό έργο, είναι πολλά τα λεφτά για την Κεφαλονιά και δύσκολο τεχνικά έργο, 55 εκατομμύρια.
Και βέβαια στην Υποθαλάσσια της Λευκάδος, ένα έργο το οποίο μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα δεδομένα, το οποίο χρειάζεται ακόμα να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη μελετητική ωριμότητα. Και ελπίζω, βέβαια, όταν ολοκληρωθεί η Υποθαλάσσια, να εξακολουθείτε να διεκδικείτε τη νησιωτικότητα και να μην την απωλέσετε καθώς θα έχετε αποκτήσει πια μία σύγχρονη οδική σύνδεση.
Και βέβαια, μιας και μιλάμε για έργα υποδομής, ειδικά, θα έλεγα, για τη Λευκάδα, να μην ξεχνάμε μία σειρά από έργα τα οποία γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στον άξονα, τον πολύ σημαντικό άξονα Αμφιλοχίας-Βόνιτσας, ένα έργο το οποίο μάλιστα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από ό,τι το είχαμε δρομολογήσει και το οποίο φυσικά θα φέρει τη Λευκάδα, αλλά και όλα τα παράκτια της Αιτωλοακαρνανίας και την Πρέβεζα, πολύ πιο κοντά στον κύριο οδικό κορμό της Ιονίας Οδού.
Και βέβαια, μιας και μιλάμε για έργα υποδομής, μην ξεχνάμε και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αναφέρθηκαν οι προλαλήσαντες στο πόσο σημαντική είναι η σύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Εκεί έχουμε πια πλειοδότη. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική και για την ίδια την ανάπτυξη της Κέρκυρας.
Τώρα, για τα ζητήματα των υποδομών θα πω δύο κουβέντες ακόμα για δύο θέματα τα οποία μας είχαν απασχολήσει πάρα πολύ πριν από τέσσερα χρόνια, όταν πάλι είχαμε έρθει να μιλήσουμε σε αυτόν ακριβώς το χώρο.
Απορρίμματα. Τα είπε ο Μανώλης. Η κατάσταση, τη θυμάστε καλά, ήταν αποκαλυπτική όχι μόνο εδώ στην Κέρκυρα, συνολικά βρήκαμε μία κατάσταση τραγική στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων. Όλα με τον τρόπο τους έχουν δρομολογηθεί. Η Κέρκυρα αντικειμενικά έχει καθαρίσει σε σχέση με την κατάσταση η οποία επικρατούσε.
Αλλά δεν αναφερόμαστε μόνο στη διαχείριση του παρόντος, πρέπει να σχεδιάζουμε και το μέλλον. Και το μέλλον είναι ένα μέλλον με πολύ περισσότερη ανακύκλωση, με καλύτερη αξιοποίηση, πρωτίστως ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, χωρίς πια χώρους υγειονομικής ταφής. Γι’ αυτό το μέλλον εργαζόμαστε. Προς εκεί εξάλλου μας σπρώχνουν, μας υποχρεώνουν να πάμε οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά δεν μπορούμε να συζητάμε για τουρισμό, για ανάπτυξη, χωρίς να έχουμε λύσει βασικά ζητήματα και βασικές εκκρεμότητες που έχουν έρθει από το παρελθόν, είτε μιλάμε για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, είτε μιλάμε για τα λύματα, για βιολογικούς καθαρισμούς. Νησιά τα οποία είναι πανέμορφα, τα οποία μάλιστα πολυδιαφημίζονται πια και με σειρές οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου στο εξωτερικό.
Ανοίγω παρένθεση, το «Maestro», το οποίο κάνει μία καταπληκτική διαφήμιση συνολικά στην Ελλάδα, στα Ιόνια, όχι μόνο θα έλεγα στους Παξούς, είναι μια σειρά η οποία επωφελήθηκε από χρηματοδοτικό εργαλείο αυτής της Κυβέρνησης. Σκεφτείτε όμως, πόσες φορές παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας από τη διαφήμιση η οποία γίνεται από τα δεκάδες εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ενδεχομένως, των συνδρομητών της πλατφόρμας αυτής που θα δουν αυτή τη σειρά και νομίζω ότι θα γοητευθούν επαρκώς και θα θέλουν να επισκεφτούν τα Ιόνια νησιά με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα.
Μιας και μιλάμε για υποδομές, να μην αμελήσω -και νομίζω το ξέρετε καλά- τις σημαντικές παρεμβάσεις που κάναμε μετά τις θεομηνίες οι οποίες έπληξαν τα νησιά, πρωτίστως την Κεφαλονιά, την Ιθάκη. Νομίζω ότι έχουμε πια δρομολογήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο πολύ πιο γρήγορα μπορεί να παρεμβαίνει, να θεραπεύει τις ζημιές, αλλά πρέπει να προλαμβάνουμε κιόλας και πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα που αφορούν συνολικά την πολιτική προστασία -και μιλάω βέβαια σε μία περιοχή η οποία έχει τα δικά της ζητήματα λόγω του γεωλογικού χαρακτήρα των Ιονίων- μας υποχρεώνουν πια να επενδύουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην πολιτική προστασία συνολικά. Ένα από τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας θα γίνει στην Λευκάδα. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση -και αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης- διότι πια γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στην κλιματική αλλαγή πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα απ’ ό,τι τα αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα.
Βέβαια, μιας και μιλάμε για υποδομές, να πούμε κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε κανείς από τους προλαλήσαντες. Ίσως διότι το θεωρούμε πια δεδομένο. Τα τρία καινούργια αεροδρόμια: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος. Θυμηθείτε πώς ήταν τα αεροδρόμια πριν ολοκληρωθεί το έργο της σημαντικής αναβάθμισης. Και αυτό έργο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι ήταν απέναντι στα έργα αυτά. Αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν τώρα που βλέπουν πεντακάθαρα αεροδρόμια να λειτουργούν υποδειγματικά. Προφανώς επαρκώς ανταγωνιστικά για να προσελκύουν αυτό τον αριθμό πτήσεων για τον οποίο μας μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού.
Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ανάπτυξη, ειδικά στα Ιόνια τα οποία είναι πολύ εξαρτημένα -με την σχετική εξαίρεση της Λευκάδας- από εισερχόμενο τουρισμό ο οποίος έρχεται αεροπορικά, χωρίς την σημαντικότατη αναβάθμιση, η οποία ολοκληρώθηκε πια, των 13 περιφερειακών αεροδρομίων.
Έρχομαι τώρα σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, στα θέματα του πολιτισμού. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μια σειρά από πολιτιστικούς προορισμούς της Κέρκυρας σήμερα και να θαυμάσω για ακόμη μια φορά αυτό τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο ο οποίος δεν περιορίζεται προφανώς μόνο στην Κέρκυρα, καθώς όλα τα Ιόνια έχουν ένα εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό το οποίο αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύει με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα.
Και είχαμε πει από το 2019 ότι ο πολιτισμός, εκτός από μια υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι και ένας σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας. Και για πρώτη φορά καταφέρνουμε -και έχουμε βήματα ακόμα να κάνουμε- να συνδέσουμε ουσιαστικά τον πολιτισμό με τον τουρισμό και με τον πρωτογενή τομέα. Σε συνδυασμό με τις πολιτικές βιωσιμότητας συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το αναπτυξιακό μέλλον για ολόκληρη την πατρίδα μας, όχι μόνο για τα νησιά μας.
Και βέβαια, το Μουσείο στο Αργοστόλι, το οποίο θα δημοπρατηθεί παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι ένα παράδειγμα μόνο σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται στον τομέα αυτό. Και στη Ζάκυνθο κάνουμε πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά βέβαια εδώ στην Κέρκυρα έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να πρέπει να διαχειριστούμε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευμένο από την UNESCO.
Α, και μιας και μιλάμε για UNESCO. Σήμερα κυκλοφόρησε η έκθεση αξιολόγησης της Ακρόπολης από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO, η οποία κρίνει την διαχείριση και την προστασία του μοναδικού αυτού πολιτιστικού θησαυρού ως υποδειγματική. Και αναρωτιέμαι, πού πήγαν σήμερα όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι που μιλούσαν για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης; Και οι οποίοι διαδήλωναν εξοργισμένοι κατά της Υπουργού Πολιτισμού για μια παρέμβαση η οποία κρίθηκε από την ίδια την UNESCO, σήμερα, υποδειγματική.
Αναρωτιέμαι αν θα ζητήσουν συγγνώμη στην Λίνα Μενδώνη. Έχουν και άλλους λόγους να της ζητήσουν συγγνώμη. Θα επανέλθω σε αυτούς στη συνέχεια. Αλλά για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η τοξικότητα των fake news και το αδίστακτο του χαρακτήρα κάποιων που δεν θα διστάσουν να δυσφημίσουν τη χώρα για να αποκομίσουν, αναρωτιέμαι τι; Κάποια βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη όταν όλα αυτά τα οποία έλεγαν καταρρέουν με πάταγο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που δεν είναι άλλος από την ίδια την UNESCO που, όπως σας είπα, κρίνει υποδειγματική τη διαχείριση της Ακρόπολης από την ελληνική Κυβέρνηση. Και εύχομαι, βέβαια, εξίσου υποδειγματική να κρίνει και τη διαχείριση την οποία πρέπει να κάνουμε στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Διότι, μην έχουμε αυταπάτες -και εδώ μερικές φορές συγχωρέστε με αν είμαι και λίγο δυσάρεστος, αλλά μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους- η UNESCO είναι μία τεράστια προίκα για την Κέρκυρα, συνεπάγεται όμως και υποχρεώσεις. Και τις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να τις συνυπολογίσουμε όλες και όλοι και να μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, να ενεργοποιήσουμε και πάλι τον Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης και να τρέξουμε μία σειρά από παρεμβάσεις που νομίζω ότι σε ένα βαθμό υποδεικνύονται και από τη μελέτη την οποία έχουμε κάνει για τα δύο μας Φρούρια και για τη σύνδεσή τους και για το πώς μπορούμε να φανταστούμε την πόλη της Κέρκυρας, όχι μόνο σήμερα αλλά σε πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια από τώρα.
Και αν αυτό απαιτεί να ξεβολευτούν ενδεχομένως κάποιοι που βλέπουν το προσωρινό όφελος αλλά δεν αντιλαμβάνονται τη μακροχρόνια ζημιά, αυτό θα πρέπει να γίνει. Διότι ένα λάθος δεν μπορούμε να επαναλάβουμε, να αρκεστούμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του τουρισμού, γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακά, και να μην αντιληφθούμε ότι τώρα πρέπει να επενδύσουμε στην επόμενη ημέρα του τουριστικού μας προϊόντος. Και δεν υπάρχει επόμενη ημέρα του τουρισμού χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και προφανώς χωρίς προστασία της ίδιας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν μιλάμε για ένα ζωντανό μνημείο, όπως είναι η ίδια η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Φαντάζομαι ότι είναι κάτι το οποίο, το πόσο δυναμική είναι η πόλη, το πόσο χαμογελαστός ήταν ο κόσμος ο οποίος ήρθε, το πόσα ρεκόρ έσπασε η Κέρκυρα φέτος το Πάσχα, φαντάζομαι ότι θα το αντιλήφθηκε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο οποίος ήρθε εδώ. Κατά τα άλλα είχε προβλέψει ένα μαύρο Πάσχα, το τελευταίο φτωχικό τραπέζι. Φαντάζομαι ότι εδώ είδε βασικά χαμογελαστά και ευχαριστημένα πρόσωπα.
Και αν κρίνω τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησα σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη ικανοποίηση για το πώς πήγε το Πάσχα συνολικά στην Κέρκυρα, αλλά και για το πώς πηγαίνει και ο τουρισμός συνολικά.
Άρα, τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να τα δούμε ενδεχομένως μέσα από μία διαφορετική οπτική. Όπου έχουμε καθυστερήσεις είμαστε εδώ για να τα δούμε και να τα διορθώσουμε. Θα το πω, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αχίλλειο. Και εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε και να δούμε αν μπορούμε να επισκευάσουμε ουσιαστικά το Αχίλλειο κρατώντας το ταυτόχρονα σε λειτουργία ή αν πρέπει να πάρουμε μία απόφαση ότι για να τρέξουμε γρήγορα το έργο αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να το κλείσουμε για δύο ή τρία χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Αλλά, είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια έχοντας πάντα υπόψη μας, τονίζω, όχι μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος αλλά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουρισμού μας.
Και πράγματι αυτά τα οποία έχουν γίνει εδώ, ειδικά στην Κέρκυρα, αλλά τα νούμερα είναι αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα νησιά, τα Ιόνια Νησιά ήταν πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάκαμψη του 2022 και θα είναι πρωταγωνιστές και το 2023 και αυτό αποτυπώνεται φυσικά και στα οικονομικά αποτελέσματα.
Έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στα Ιόνια από ό,τι έχουμε στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε μικρότερη ανεργία, έχουμε υψηλότερους μισθούς διότι και ο τουρισμός μας, ο ποιοτικός τουρισμός, είναι αυτός ο οποίος μπορεί τελικά να δώσει υψηλότερους μισθούς και να μην αρκείται κανείς στις επαγγελματικές κλαδικές συμβάσεις οι οποίες υπογράφονται.
Σημαντικότατες επενδύσεις που δρομολογούνται σε πολύ αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν. Αυτά είναι τα ξενοδοχεία και οι υποδομές που θα πληρώσουν καλύτερους μισθούς, που θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μίας τουριστικής αγοράς η οποία αλλάζει, που θα απαιτήσουν από τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα ποιοτικά προϊόντα, διότι θα θέλουν να αγοράζουν προϊόντα από τους τοπικούς παραγωγούς, που θα συμπαρασύρουν τελικά σε μία πορεία αναβάθμισης όλη την τοπική οικονομία και όλη την τοπική αγορά.
Οπότε, νομίζω, έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τη φετινή τουριστική περίοδο και πιστεύω ότι όταν με το καλό κάνουμε το ταμείο στο τέλος του έτους θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πολύ σημαντικά για την εθνική οικονομία και είναι αυτά τα οποία σε ένα βαθμό μάς επιτρέπουν να μπορούμε να χρηματοδοτούμε μία σειρά από πολιτικές, κοινωνικές πολιτικές, καλή ώρα στην παιδεία, στην υγεία.
Αναφέρθηκε η Ζέτα στους πρώτους διορισμούς τακτικού προσωπικού που έγιναν μετά από 12 χρόνια. Παραπάνω από 1.000 συνολικά στα Ιόνια. Τις παρεμβάσεις που γίνονται στα Πρότυπα και στα Πειραματικά μας σχολεία.
Επισκεπτόμενος το Μουσείο Καποδίστρια, ο ευγενέστατος κύριος, ο οποίος με ξενάγησε, μου έδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο από το 1806, όταν ο ίδιος ο Καποδίστριας, αναγνωρίζοντας την αριστεία, βράβευε τους αριστούχους μαθητές των σχολείων εκείνης της εποχής.
Είναι για εμάς η αριστεία και η επιβράβευση της διάκρισης μία έννοια την οποία θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε. Έχετε την τύχη να έχετε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να βρει τη θέση του και να συνδεθεί και με την πολιτιστική παράδοση του τόπου, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής οικονομίας. Και βέβαια και νοσοκομεία, τα οποία παρά τις δυσκολίες -καλή επιτυχία στην καινούργια Διευθύντρια του νοσοκομείου, την καινούργια διοικήτρια του νοσοκομείου μας στην Κέρκυρα.
Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα των νοσοκομείων, όμως θα το ξαναπώ, για μένα η συνολική αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την επόμενη τετραετία. Και βέβαια, πολλοί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά αυτοί οι οποίοι θα αναμορφώσουν τα κέντρα υγείας όλης της χώρας, αλλά και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, είναι χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία εμείς επιλέξαμε να στρέψουμε προς τη δημόσια υγεία.
Οπότε για να κλείσω, κυρίες και κύριοι, και να μην σας κουράσω πάρα πολύ και να μη ξαναπώ δύο φορές αυτά τα οποία θέλω να πω και σήμερα το απόγευμα στην ομιλία την οποία θα έχουμε στο θέατρο. Θα ήθελα απλά να αναλογιστείτε ποιο είναι το αποτύπωμα του έργου το οποίο θέτουμε στην κρίση των πολιτών αυτήν την τετραετία, τι έγινε την προηγούμενη τετραετία.
Διότι να το πω έτσι όπως το αισθάνομαι. Τα Ιόνια έδωσαν ποσοστά τα οποία ήταν μικρότερη η διαφορά εδώ μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα εθνικά ποσοστά και αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Τώρα που υπάρχει ένα έργο συγκεκριμένο το οποίο έχουμε δείξει, άρα υπάρχει και ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία, είμαι σίγουρος ότι και οι πολίτες συνολικά των Ιονίων θα αναγνωρίσουν αυτήν την προσπάθεια η οποία γίνεται.
Μία κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες της και αναγνώρισε με θάρρος τα λάθη της, αλλά σίγουρα εδώ στο Ιόνιο -και αυτό ισχύει και για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Περιφέρεια- δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση ήταν διοίκηση η οποία ήταν φιλική προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι ακριβώς έγινε την προηγούμενη τετραετία.
Εμείς ξέρουμε τι κάναμε αυτήν την τετραετία και αυτό το έργο θέλουμε να το θέσουμε στην κρίση των πολιτών. Και αυτό θα είναι και το συνολικό μας αφήγημα με το οποίο θα προσέλθουμε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει και επίσημα το Σάββατο με την διάλυση της Βουλής και θα έχουμε τέσσερις εβδομάδες να παρουσιάσουμε τον απολογισμό του έργου μας, αλλά κυρίως το σχέδιο τού πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Οι πολίτες δεν θα μας ψηφίσουν για αυτά τα οποία κάναμε, αλλά θα μας εμπιστευτούν -πιστεύω- διότι διαπίστωσαν συνέπεια λόγων και πράξεων.
Τηρήσαμε τον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και σχέδιο όχι μόνο για την επόμενη τετραετία, για την επόμενη δεκαετία, πώς θα αλλάξουμε τα Ιόνια και πως θα αλλάξουμε συνολικά την πατρίδα μας.
Και μακάρι, το εύχομαι, ο πολιτικός λόγος να μην εκτραπεί σε άλλη θεματολογία. Εμείς τουλάχιστον θα μείνουμε εστιασμένοι στον πυρήνα της πολιτικής όπως την αντιλαμβανόμαστε και όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά, που ο σκοπός της πολιτικής δεν είναι άλλος από το να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών και να μπορούμε το μέρισμα της ανάπτυξης, που πρέπει να είναι ισόρροπο σε όλη την πατρίδα, να το μοιράζουμε δίκαια. Και να φτάσουμε επιτέλους να κάνουμε ένα άλμα σύγκλισης με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός μου για την επόμενη τετραετία. Και βέβαια να μείνουμε σε αυτά.
Ίσως ένα σχόλιο μόνο για τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις που μονοπωλούν τη θεματολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους. Τίποτα παραπάνω για τα θέματα αυτά. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε το βράδυ.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Και χρόνια πολλά και καλό αγώνα.