THEPOWERGAME
Δέκτες πολλαπλών ερωτήσεων και επιμέρους διευκρινίσεων σχετικά με τα παλαιά, αλλά και νέα στεγαστικά δάνεια γίνονται οι τράπεζες, μετά τις πρόσφατες, παράλληλες δράσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο (όπως τα στεγαστικά δάνεια προς νέους ως 39 ετών) σε συνεργασία – και εν πολλοίς με πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών (όπως τα δύο ξεχωριστά προγράμματα στήριξης που αφορούν τρέχοντα ενήμερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου).
Έντονο είναι έως τώρα το ενδιαφέρον δανειοληπτών για το πώς μπορούν να εκμεταλλευθούν το πρώτο ή το δεύτερο ή συνδυαστικά και τα δύο προγράμματα που αφορούν στη μείωση του κόστους στα ενήμερα στεγαστικά. Το πρώτο πρόγραμμα που αφορά σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχει τη μορφή επιδότησης του επιτοκίου και το δεύτερο που αφορά κάθε είδους δάνειο που αποπληρώνεται με συνέπεια και έχει τη μορφή επιβράβευσης.
Ήδη, τραπεζικά στελέχη «βομβαρδίζονται» από ερωτήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν για να δεχθούν το bonus της συνέπειας (το οποίο αφορά σε πάγωμα του διατραπεζικού επιτοκίου σε μία συγκεκριμένη τιμή και για συγκεκριμένο διάστημα), αλλά και για την επιδότηση της δόσης, κατά το ήμισυ. Την ίδια στιγμή, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν νοικοκυριά με ρυθμισμένα δάνεια τα οποία έχουν ήδη περάσει σε Εταιρία Διαχείρισης.
Ως προς το θέμα της επιβράβευσης, έχει καταστεί σαφές ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση και να λάβει καμία πρωτοβουλία. Θα γίνει αυτόματα, από την Τράπεζα στην οποία έχει το δάνειο και η οποία θα ενημερώσει σχετικά τον πελάτη της για την επιβράβευση που δικαιούται.
Ως προς το θέμα της επιδότησης, η οποία αφορά σε ευάλωτα νοικοκυριά και απαιτεί υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και πιστοποιητικό ευαλωτότητας, εκτιμάται ότι με την καμπάνια ενημέρωσης που έγινε μέσα από την επικαιρότητα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, θα έχει κινηθεί περισσότερο η διαδικασία. Τις πρώτες ημέρες, το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό, αλλά αυτό οφειλόταν σε ελλιπή ενημέρωση και σε ελλιπή στοιχεία που άφηναν κολλημένη την αίτηση στο στάδιο πριν την ολοκλήρωση.
Στο μεταξύ, αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ενσωμάτωση της τροπολογίας με την οποία αυξάνονται κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% της αύξησης της δόσης, όπως έχει ορισθεί. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι με αυτή την ποσοτική διεύρυνση των κριτηρίων, θα ενισχυθεί σημαντικά η αρχική περίμετρος, η οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αναφορικά με το πρόγραμμα επιβράβευσης.
Τις επόμενες ημέρες, όπως συνέβη και με τις τράπεζες, κάθε μία από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) θα ανακοινώσει το δικό της πλαίσιο επιβράβευσης και θα επικοινωνήσει με το πελατολόγιό της, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία αυτή.
Είναι σημαντικό να τονισθεί τόσο για το αποτύπωμα των κινήσεων των τραπεζών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεγάλες και μικρές, συστημικές και μη, εμπορικές και συνεταιριστικές, ότι όλο αυτό το πλαίσιο στήριξης- προστασίας από την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, ούτε κατά ένα ευρώ. Όπως λένε οι τραπεζίτες «είναι μία έμπρακτη εκτίμηση της συνέπειας» που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς και γιατί όχι, ως κίνητρο για ένδειξη συνέπειας και από άλλους, μη συνεπείς δανειολήπτες, στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, είναι μια ασπίδα απέναντι στο φόβο για νέα κόκκινα δάνεια.