THEPOWERGAME
Το ταξίδι του Κρίστοφερ Χιου, υπουργού χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ, στο Λονδίνο έχει σκοπό να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε προ τριετίας την Κίνα για την παραβίαση της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης που υπεγράφη το 1984.
Όμως η επίσκεψη αυτή, δρομολογημένη για τις 16 με 18 Απριλίου, λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά καταγγελιών για την παρακράτηση του δικαιώματος πρόωρης είσπραξης των κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά προγράμματα που αναλογούν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από το 2021 και έπειτα.
Τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται, συνολικά, στις 2,2 δισ. στερλίνες, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ευαίσθητο θέμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, επιχειρεί μια διακριτική επαναπροσέγγιση του Πεκίνου, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Πρόσφατα, μάλιστα, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στη Βρετανία καταδίκασαν τις τράπεζες, διότι συμμορφώνονται με τις κινεζικές Αρχές, καθώς αρνούνται να καταβάλουν τα κεφάλαια αυτά σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ που ζουν στη Βρετανία.
Το Λονδίνο προσέφερε προ διετίας στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ τη δυνατότητα να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος «British National Overseas» ή ΒΝΟ. Η πρόσκληση αυτή διαδέχτηκε τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και τις βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία, που ξεκίνησαν το 2019 και αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην ημιαυτόνομη περιφέρεια της Κίνας.
Αφορμή τότε αποτέλεσε προτεινόμενο νομοσχέδιο που άνοιγε τον δρόμο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα για να δικαστούν. Αν και αποσύρθηκε, έναν χρόνο μετά επιβλήθηκε νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, που αντικατόπτριζε την εγκαθίδρυση ενός αυστηρού καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ. Σήμερα πάνω από 90.000 πολίτες έχουν μετακομίσει στη Βρετανία. Όμως δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων τους, αντανακλώντας μια «μορφή» τιμωρίας για «αντιπατριωτική» συμπεριφορά, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Hong Kong Watch.
Οι τράπεζες δέχονται έντονη κριτική από το βρετανικό κοινοβούλιο
Μια σειρά τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρέχουν συνταξιοδοτικά προγράμματα, στο πλαίσιο ενός συστήματος αποταμιεύσεων που είναι υποχρεωτικό από τον τομέα πρόνοιας του Χονγκ Κονγκ. Σε αυτήν τη συνομοταξία περιλαμβάνονται οι Manulife, Invesco, Fidelity και HSBC, αναφέρουν οι Financial Times.
Τον Φεβρουάριο δημοσιοποιήθηκε έκθεση που συνυπογράφουν κοινοβουλευτικά μέλη απ’ όλα τα κόμματα της Βρετανίας, όπου τονίζεται πως η HSBC και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες που αρνούνται, ουσιαστικά, να δώσουν πρόσβαση σε κεφάλαια πελατών τους, όχι μόνον τους στερούν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια νέα χώρα, αλλά είναι συνένοχες στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 1984 συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα έπειτα από μια 13ετία, με το Πεκίνο να υπόσχεται πως δεν θα παρενέβαινε στη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών δικαιωμάτων που ίσχυσαν στην περιοχή επί 50ετία. Κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, το Χονγκ Κονγκ έχει ξεκαθαρίσει πως οι κάτοικοί του που ζουν πια στη Βρετανία κάτω από το ΒΝΟ δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτό για να αποσύρουν πρόωρα τα κεφάλαιά τους από συνταξιοδοτικά προγράμματα. Από την πλευρά της, η HSBC έχει τονίσει πως υποχρεούται να συμμορφωθεί με τους νόμους του Χονγκ Κονγκ. Νομικοί τονίζουν πως ενδεχομένως να αρθούν οι περιορισμοί σε όσους φτάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι τα 65 έτη.