THEPOWERGAME
Περικοπές ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου «ταμείου αποταμίευσης» φέρεται να σχεδιάζει ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με έσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του, το οποίο επικαλείται σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel. Στόχος του Γερμανού υπ. Οικονομικών φαίνεται ότι είναι να κλείσει χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά και να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για ενδεχόμενες πρόσθετες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν προσεχώς στη Γερμανία.
Οι περικοπές, όπως διαφαίνεται από το έγγραφο, ενδέχεται να γίνουν κυρίως στα υπουργεία εκείνα με τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή τα υπ. Οικογένειας και Εργασίας, ενώ το υπ. Άμυνας φαίνεται ότι τίθεται καταρχάς εκτός του σχεδίου περικοπών.Άλλωστε ύψιστη προτεραιτότητα της συγκυβέρνησης είναι η ενίσχυση του γερμανικού στρατού τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών.
Κατά συνέπεια ενδέχεται να χρειαστεί ένας νέος, διορθωτικός νόμος για τον προϋπολογισμό, όπου θα καθορίζονται επακριβώς ποιες κρατικές παροχές, όπως για παράδειγμα επιδόματα ή επιχορηγήσεις, περικόπτονται. Ωστόσο, για την ώρα, το γερμανικό υπ. Οικονομικών φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης φόρων. Απώτερος στόχος είναι οι κρατικές δαπάνες ύψους 424 δισεκατομμυρίων ευρώ να μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς νέες φορολογικές αυξήσεις.
Σαφές μήνυμα Λίντνερ προς άλλα «δαναπηρά» υπουργεία
Προς το παρόν το γερμανικό υπ. Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει επισήμως το δημοσιεύμα του Spiegel. Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να επαναλάβει την γνωστή άποψη του Κρίστιαν Λίντνερ, ότι τα έσοδα που αναμένονται για το 2024 δεν επαρκούν για την χρηματοδότηση των προγραμματισμένων κρατικών αναγκών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters η κίνηση Λίντνερ εκλαμβάνεται ως «προειδοποίηση» απέναντι σε άλλα γερμανικά υπουργεία που φαίνεται ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις δαπάνες τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια του Γερμανού υπ. Οικονομικών.
Ο ίδιος ο Κρίστιαν Λίντνερ, τόσο κατά την παρουσίαση των βασικών σημείων για τον προϋπολογισμό του 2024 όσο και του χρηματοδοτικού πλαισίου μέχρι το 2027, είχε θέσει «βέτο» με το επιχείρημα ότι σχέδια δαπανών υπερβαίνουν συνολικά κατά πολύ τα προσδοκόμενα έσοδα και ξεπερνούν επίσης κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο δανεισμού.
Πηγή: Deutche Welle