THEPOWERGAME
Νωρίτερα από το καλοκαίρι τα θεμέλια για την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη θα έχουν μπει. Προεξοφλώντας μια ισχυρή νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, η αγορά δίνει πνοή στα σχέδια του τραπεζικού τομέα, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και συμμαχίες.
Ένας πέμπτος τραπεζικός όμιλος που είναι προ των πυλών οραματίζεται περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου και κάτω από ένα ισχυρό και υγιές σχήμα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τα μερίδια που του αναλογούν. Τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναζητούν νέους μετοχικούς εταίρους, ανοίγοντας την πόρτα εξόδου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κλείνοντας στο αρχείο την περίοδο που όλοι θέλουν να ξεχάσουν: αυτή των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα πάρει όλο το 2023 αλλά οι σπόροι για τις αλλαγές αυτές ήδη έχουν πέσει. Μετά τις εκλογές, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες λογικά θα επιταχυνθεί με τα διάφορα ενδιαφερόμενα funds να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδια στις μεγάλες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς. Η Eurobank που ήδη είναι «μετοχικά δοσμένη» στον Prem Watsa δρομολογεί ήδη την επαναγορά της οριακής συμμετοχής του ΤΧΣ.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι αυτοί όμιλοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε χώρες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος τόσο στον χώρο των τραπεζών, όσο και στον χώρο της καινοτομίας μέσα από επωφελείς στρατηγικές συνεργασίες.
Όσο και αν έχουν προβάδισμα σε μερίδια αγοράς και μέγεθος, οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούν -το αντίθετο μάλιστα- να αγνοήσουν τον ανταγωνισμό με τους μη συστημικούς, σε διάφορα πεδία. Μικρομεσαίοι, αλλά και Ταμείο Ανάκαμψης, sustainability και πράσινη ανάπτυξη, διεύρυνση πελατειακής βάσης, τιμολόγηση και μοντέλο λειτουργίας, είναι μερικοί μόνο χώροι όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ή τουλάχιστον θα πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Μερίδιο στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχείρησης, στην κατανομή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετοχή σε βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις θα διεκδικήσουν και οι μικρότερες τράπεζες.
Άλλωστε, τον Ιούνιο θεμελιώνεται ο πέμπτος κατά σειρά μεγέθους ενεργητικού τραπεζικός όμιλος -με διαφορά βεβαίως από τους άλλους, αλλά με δυνητική περαιτέρω μεγέθυνση, μέσω και πρόσθετων, μελλοντικών, συγχωνεύσεων. Η Παγκρήτια Τράπεζα, που ήδη συγχωνεύτηκε με την Συνεταιριστική Τράπεζα Μακεδονίας, θα συμπορευτεί σε ένα δίμηνο με το ελληνικό κομμάτι της διεθνούς HSBC, ανοίγοντας τον δρόμο στην απορρόφηση -σε δεύτερο χρόνο- της Attica Bank, μετά την πλήρη εξυγίανσή της.
Η Optima Bank θα έχει όλο τον χρόνο μπροστά της να ξεδιπλώσει τη δική της στρατηγική, προς το παρόν επιλέγοντας να ανταγωνίζεται δυνατά στα σημεία που γνωρίζει καλά, χωρίς να θεωρεί ότι όλοι πρέπει να τα κάνουν όλα. Προτεραιότητά της είναι η επιτυχής είσοδος της μετοχής της στο ΧΑ, μία πρακτική σχεδόν ξεχασμένη από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που όχι μόνο δεν διευρύνθηκε, αλλά συρρικνώθηκε από τη δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση.
Την επικαιρότητα αυτές τις μέρες μονοπωλεί ξανά η Attica Bank, με αφορμή την υπογραφή της νέας συμφωνίας μετόχων (ΤΧΣ- ΤΜΕΔΕ- e-efka) με τον μεγαλομέτοχο της Παγκρήτιας –Thrivest και τις εξελίξεις στο μέτωπο της εξυγίανσης.
Όμως, ένα είναι σίγουρο, όπως σχολιάζουν εύθυμα πηγαδάκια στην αγορά: τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις τράπεζες, δεν θα πλήξουν.