THEPOWERGAME
Παρά το ορθόδοξο Πάσχα οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σήμερα στην Ουκρανία, με δύο εφήβους να χάνουν τη ζωή τους σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Μικολάιφ στο νότιο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός διοικητής Βιτάλι Κιμ.
Στην περιοχή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Γιούρι Μαλάσκο επίσης ανέφερε «μαζική επίθεση» από τη ρωσική πλευρά. Μια εκκλησία υπέστη ζημιές και ματαιώθηκε η λειτουργία. «Τίποτα δεν είναι ιερό, ακόμα και τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού», έγραψε ο Μαλάσκο.
Το μήνυμα Πούτιν για το ορθόδοξο Πάσχα
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα, με την ευκαιρία του ορθόδοξου Πάσχα, τον «συνενωτικό» ρόλο της Εκκλησίας για την κοινωνία και τη νεολαία, καθώς ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει την επίθεσή του στην Ουκρανία.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για την ακούραστη και ανιδιοτελή εργασία σας που αποσκοπεί στη διατήρηση των ιστορικών, πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών και να διαπαιδαγωγήσει και να διαφωτίσει τους νέους» ανέφερε ο Πούτιν σε μήνυμά του, αφότου έλαβε μέρος στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα.
«Επί πολλά χρόνια, ο συνετός ποιμενικός λόγος σας βοήθησε να συνενώσει την κοινωνία (…) Σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικός» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική ορθόδοξη γιορτή τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Στο παρελθόν ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος δικαιολόγησε την επίθεση στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος πως ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι αδέλφια που χωρίστηκαν με τη βία, κυρίως από τη Δύση.
Η κόντρα του Κύριλλου με την ουκρανική κυβέρνηση
Άποψη που απέρριψε η ουκρανική κυβέρνηση, που κάνει λόγο για μια μετα-αποικιακή και ιμπεριαλιστική σύγκρουση υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου και έχει αυξήσει τις εφόδους και τις διώξεις με στόχο εκκλησίες και ιερείς που θεωρείται πως πρόσκεινται στη Μόσχα.
Οι ουκρανικές αρχές προκάλεσαν επίσης την οργή της ρωσικής Εκκλησίας, ανακοινώνοντας εν μέσω της σύγκρουσης την απέλαση μοναχών από το διάσημο μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που θεωρείται «λίκνο» της ρωσικής ορθοδοξίας.
Ο πατριάρχης Κύριλλος είχε καταγγείλει τον Μάρτιο την απέλαση των μοναχών.