THEPOWERGAME
*** Θα πήξουμε από κάλπες, εκλογές και μηνύματα, προσεχώς. Όρεξη να ‘χουμε να διαβάζουμε (και να αποκωδικοποιούμε). Προσοχή: Δεν αναφέρομαι στις διπλές εθνικές εκλογές, ούτε στις αυτοδιοικητικές, του ερχόμενου Οκτωβρίου.
*** Αλλά, τότε; Υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα νωρίτερα. Αρχής γενομένης από τις εκλογές στα ΑΕΙ για τα πρυτανικά συμβούλια. Το ίδιο κρίσιμες και σημαντικές, πιστέψτε με.
*** Για παράδειγμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το μεγαλύτερο της χώρας, θα ψηφίσουν για τη νέα Σύγκλητο στις 24 Μαΐου.
*** Αρχικά η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για τις 21 του μηνός, αλλά λόγω του ότι συνέπιπταν με την πρώτη εθνική κάλπη, πήγαν τρεις μέρες αργότερα. Πολύ κρίσιμη εκλογή, με πολλά μηνύματα και πολλαπλούς αποδέκτες.
*** Μπορούν να σας το διαβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν ακόμα και μερική γνώση της σημασίας της (και του παρασκηνίου της). Το ίδιο – κατά το μάλλον ή ήττον – ισχύει για τις εκλογικές διαδικασίες στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Θα κριθούν πολλά.
*** Όμως, πριν τις εκλογές για τις Συγκλήτους και πριν από τις πρώτες εθνικές κάλπες, υπάρχουν κάποιες άλλες, το ίδιο πολιτικές (αν και όχι τόσο, όσο στο παρελθόν). Ο λόγος αφορά στις φοιτητικές εκλογές.
*** Αυτές είναι προγραμματισμένες για τις 10 Μαΐου, δηλαδή μιάμιση βδομάδα πριν τις πρώτες εθνικές και θα λειτουργήσουν κάτι ως προάγγελος τους. Γι αυτό και φέτος, μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει τέτοια κινητοποίηση, σε επίπεδο κομματικών νεολαιών.
*** Όλοι θέλουν να πάνε στις «μεγάλες» κάλπες με προίκα ένα καλό αποτέλεσμα στις φοιτητικές. Και στην περίπτωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – τη φοιτητική συνιστώσα της ΝΔ – με μια αδιαμφισβήτητη πρωτιά.
*** Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες τρεις «γεμάτες» δεκαετίες, η πρωτοκαθεδρία της στα πανεπιστήμια δεν έχει απειληθεί. Οπότε δεν είναι τώρα η ώρα να το κάνει.
*** Απέναντι της θα τεθεί μια ισχυρή Πανσπουδαστική (ΚΚΕ), μια πάντα υπολογίσιμη ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και μια σχεδόν ανύπαρκτη – μέχρι πρότινος – φοιτητική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά.
*** Ένας «Ηνίοχος» πιο συντηρητικός από όλους τους τελευταίους θα διεξαχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, με βάση τον προγραμματισμό του Πενταγώνου. Πρόκειται για τη μεγάλη άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία φέτος θα είναι τελικώς πιο υποτονική, σε σχέση με ό,τι προγραμματίζονταν.
*** Ο λόγος; Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να μην προκαλέσει την τουρκική με μια επίδειξη δύναμης, που στο τέλος της ημέρας δεν θα της απέφερε κανένα όφελος. Το μόνο που θα κατάφερνε ενδεχομένως, θα ήταν να προκαλέσει τα αντανακλαστικά των απέναντι, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη ύφεση.
*** Αρκεί να σημειωθεί το εξής: Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρείται καμία τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Προσοχή: Όχι παραβιάσεις, υπερπτήσεις και τα σχετικά, αλλά απλή πτητική δραστηριότητα.
*** Οι Τούρκοι σταμάτησαν να «σηκώνουν» τα αεροπλάνα τους, γενικά. Οι λόγοι πολλοί. Ο σημαντικότερος; Όπως εκτιμάται από ελληνικής πλευράς, όλη τους η προσοχή έχει στραφεί πλέον στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών.
*** Αυτή η δραστηριότητα απορροφά το 100% της προσοχής τους (και των οικονομικών πόρων τους). Όχι βεβαίως ότι αν ήθελαν να προκαλέσουν, δεν θα το έκαναν. Όμως, ξεκάθαρα, είναι απορροφημένοι αλλού.
*** Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η μεταστροφή της στάσης τους, έναντι της χώρας μας, εντοπίζεται χρονικά από τους φονικούς σεισμούς στο Χατάι και μετά. Έστω κι αν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Τσαβούσογλου έδειξε έτοιμος να γυρίσει τον… χρόνο πίσω.