THEPOWERGAME
*** Τι συνεπάγεται στην πράξη η παράταση του μορατόριουμ Παπούλια – Γιλμάζ, στην οποία αναφέρονται συνεχώς τα media το τελευταίο διάστημα; Ως έμπρακτη απόδειξη της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας;
*** Το πολύ απλό, ότι οι Τούρκοι θα αφήσουν τον τουρισμό να δουλέψει με την ησυχία του, δυο επιπλέον μήνες, κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
*** Κι εξηγούμαι: Με βάση εκείνη τη συμφωνία, που χάνεται στα βάθη της δεκαετίας του ’80, οι δυο χώρες συμφωνήσαν να απέχουν από προκλητικές στρατιωτικές δράσεις στο Αιγαίο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (αν και ατύπως το διάστημα είχε διευρυνθεί).
*** Τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό που συμφωνήθηκε τότε ήταν να κάθονται στ’ αυγά τους αυτό το δίμηνο οι Τούρκοι. Γιατί αυτοί προκαλούν. Γνωστά αυτά. Να μην τα επαναλαμβάνουμε.
*** Γιατί όμως μόνο Ιούλιο – Αύγουστο; Επειδή τότε τόσο διαρκούσε η σεζόν και στις δυο όχθες του Αιγαίου. Ποιος πήγαινε διακοπές τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο;
*** Έκτοτε, πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι. Υπήρξαν καλοκαίρια που οι Τούρκοι δεν ησύχασαν ούτε μέρα. Προς ικανοποίηση Ιταλών, Ισπανών κι άλλων Μεσογειακών, που έβλεπαν τους Δυτικοευρωπαίους τουρίστες να αναζητούν στις δικές τους παραλίες την ηρεμία των καλοκαιρινών τους διακοπών.
*** Κι έτσι, εκείνοι έφυγαν μπροστά και εμείς (και οι Τούρκοι) μείναμε πίσω. Ευτυχώς, όμως, στην Άγκυρα άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι εσαεί τα κορόιδα της ιστορίας. Και ηρέμησαν κάπως.
*** Αν και υπήρξαν κι εξαιρέσεις (όπως προ τριετίας), που οι προκλήσεις τους μας έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου, πάλι καλοκαιριάτικα. Την ώρα που και η δική τους βαριά τουριστική βιομηχανία περίμενε να δουλέψει.
*** Εν τω μεταξύ, οι σεζόν άρχισαν να διευρύνονται. Και φτάσαμε να ξεκινούν από τον Απρίλιο και να τελειώνουν τον Οκτώβριο. Ε, λοιπόν, με την επέκτασή του, το μορατόριουμ θα καλύπτει επισήμως και τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο.
*** Ελπίζουμε όχι μόνο στα χαρτιά (και στα λόγια…).
*** Για τις 19 Απριλίου έχει κανονιστεί ένα μεγάλο event στην Ελευσίνα, στα ναυπηγεία. Με πρωταγωνιστή το υπουργείο Ανάπτυξης. Το οποίο θέλει να πανηγυρίσει την επιστροφή της μονάδας στην κανονικότητα.
*** Δικαιολογημένα, θα πω εγώ, αν και δεν λέω συχνά καλές κουβέντες για τον Άδωνι. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι αυτό το στοίχημα το κέρδισε. Και ήταν δύσκολο.
*** Οπότε, μπορώ να καταλάβω και το event που ετοιμάζεται στην περιοχή, προεκλογικά. Ως απόδειξη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, σε μια περιοχή που χρήζει άμεσης, μεγάλης βοήθειας.
*** Μαθαίνω ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν για την αποστολή των πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό στο μέτωπο με τους Ρώσους. Ως γνωστόν, η κατάσταση εκεί έχει δυσκολέψει κι αναζητείται βοήθεια από παντού.
*** Η Αθήνα, πάντως, αντιστέκεται σθεναρά. Για την ακρίβεια, το ‘χει ξεκόψει: οι S-300 δεν φεύγουν από την Ελλάδα. Ο λόγος;
*** Αν φύγουν, θα λείψουν από την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό. Και μπορεί οι σχέσεις με την Τουρκία να βρίσκονται σε ύφεση, αλλά κανείς στο Πεντάγωνο δεν ξεγελιέται: πρόκειται για μια απλή φάση.
*** Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν τον χειμώνα. Όταν η Άγκυρα μας κήρυττε -στο μιλητό βέβαια- τον πόλεμο κάθε μέρα.
*** Κατά συνέπεια, οι S-300 δεν φεύγουν. Τελείωσε.