THEPOWERGAME
Ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμό 4% προβλέπει για την Ελλάδα το 2023 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υπερτριπλάσια αυτής για την ευρωζώνη που εκτιμάται στο 0,8%. Υψηλότερος αναμένεται και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, που θα διαμορφωθεί στο 5,3%.
Στο τελευταίο World Economic Outlook, για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών – μελών του, το ΔΝΤ εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο για την ελληνική οικονομία από το υπουργείο Οικονομικών, παρά την ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού από το προηγούμενο 3,2%.
Σημειώνεται επίσης ότι για το 2024, το ΔΝΤ αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 1,5%, αποδίδοντας τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας σε χαμηλά επίπεδα στη συνεχόμενη γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται να υποχωρήσει περαιτέρω του χρόνου στο 2,5%.
Μείωση αναμένεται να σημειώσει η ανεργία, για να «κλείσει» στο 11,2% έναντι 12,2% το 2022, ενώ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, στο 10,2% το 2024.
Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται ωστόσο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που από το 9,7% του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 8% τ το 2023 και στο 6% το 2024.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» από άλλες χώρες λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται δε ότι ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων δανείων έχει αποσυρθεί από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού στην Ευρώπη, προσθέτοντας μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να αποκλείεται αλλά σε μικρό βαθμό.
Οι προβλέψεις για την ευρωζώνη – Το αγκάθι των τραπεζών
Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.
Παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2022, η εμπιστοσύνη είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους.
Η κατάσταση έχει γίνει πιο σύνθετη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση.
«Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών.
Αναφορικά με τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».