THEPOWERGAME
Συνολικά 5.479 επενδυτές τρίτων χωρών υπέβαλαν αίτηση άδειας παραμονής κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου (Φεβρουάριος 2022-2023), σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της δυναμικής που έχει αποκτήσει και πάλι το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, έπειτα από μια διετία «χαμηλών πτήσεων» λόγω της πανδημίας.
Πίσω από τον αριθμό αυτόν «κρύβονται» επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,37 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι το ελάχιστο ύψος για την εξασφάλιση άδειας μόνιμου επενδυτή ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης, το σχετικό μέγεθος ανέρχεται σε σχεδόν 7.000 (6.922), με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής να χρειάζονται αρκετό χρόνο επεξεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο 12μηνο εκδόθηκαν 1.918 νέες άδειες κι εκκρεμούν ακόμα 3.548.
Μόνο κατά το φετινό πρώτο δίμηνο υποβλήθηκαν 1.446 νέα αιτήματα μόνιμου επενδυτή, μια αύξηση της τάξεως του 252% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν τα αιτήματα δεν είχαν ξεπεράσει τα 411. Παράλληλα, εκδόθηκαν 574 νέες άδειες, αριθμός αυξημένος κατά 101% από τις 286 άδειες που είχαν εκδοθεί το περσινό πρώτο δίμηνο του έτους.
Η μεγαλύτερη ομάδα είναι ασφαλώς οι Κινέζοι με 6.314 άδειες (από την αρχή του προγράμματος) ή το 62,5% του συνόλου. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 664 άδειες και το 6,6% του συνόλου, ενώ στην τρίτη θέση έχουν πλέον αναρριχηθεί οι επενδυτές από τον Λίβανο με 460 άδειες ή το 4,6% του συνόλου. Στον αντίποδα, στην τέταρτη θέση έχουν πλέον υποχωρήσει οι Ρώσοι επενδυτές, που στο παρελθόν είχαν βρεθεί ακόμα και στη δεύτερη θέση. Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών μόνιμου επενδυτή, μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, εξηγεί ασφαλώς την εξέλιξη αυτήν. Σήμερα οι Ρώσοι κατέχουν 389 άδειες ή το 3,8% του συνόλου. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Αιγύπτιοι επενδυτές με 295 άδειες και μερίδιο 2,9%. Εντύπωση προκαλεί και η παρουσία επενδυτών από το Βιετνάμ στη 10η θέση (88 άδειες).
Οι λόγοι για τη σημαντική αύξηση των αγορών ακινήτων από επενδυτές τρίτων χώρων οφείλονται αφενός μεν στο τέλος της υγειονομικής κρίσης και την απελευθέρωση των ταξιδιών, αφετέρου δε στην απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το όριο της ελάχιστης επένδυσης για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας στις περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους. Από την 1η Μαΐου όσοι επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον (από 250.000 ευρώ), εφόσον το ακίνητο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια, τα νότια προάστια, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και ψηφίστηκε λίγο πριν από το τέλος του 2022, δίνοντας ένα περιθώριο λίγων μηνών (έως τις 30 Απριλίου) στην αγορά, ώστε να προσαρμοστεί. Ασφαλώς, ήδη αρκετοί κάνουν λόγο για χορήγηση μιας ακόμα παράτασης, είτε τριών είτε έξι μηνών, στην υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά ακινήτων με το υφιστάμενο καθεστώς των 250.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται κυρίως για την αγορά ακινήτων στο κέντρο και τα νότια προάστια, παρατηρείται μια σημαντική κινητικότητα στις εν λόγω περιοχές, με σημαντικό όγκο συναλλαγών. Επίσης, η αλλαγή αυτή συνέπεσε με την επιστροφή των Κινέζων επενδυτών, αλλά και τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από Τούρκους, Λιβανέζους και άλλους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή.
Κάπως έτσι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 1,97 δισ. ευρώ για το 2022. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 68% από το 2021 (1,17 δισ. ευρώ), ενώ ξεπεράστηκε και το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 1,45 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί το 2019.