THEPOWERGAME
Με αφορμή την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Εμμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι «η Κίνα ωφελείται από τη διχόνοια στην ΕΕ».
«Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει πλέον τόσο εξαρτημένοι από την Κίνα, όπως ήταν κάποτε από τη Ρωσία», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Η ΕΕ φαίνεται να βρίσκεται μόλις στην αρχή της, ας ελπίσουμε όχι ιδιαιτέρως μακράς, φάσης που ανακαλύπτει την πολιτική της απέναντι στην Κίνα.
Διχασμένη η κυβέρνηση στη Γερμανία
Από τη Γερμανία ακούγονται αντιφατικοί τόνοι και η κυβέρνηση συνασπισμού είναι διχασμένη ως προς την ενδεδειγμένη στρατηγική για την Κίνα. Τώρα, ο Μακρόν φλερτάρει με το Πεκίνο, δίνοντας μεν το παρών μαζί με τη φον ντερ Λάιεν, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ πιο ήπια γλώσσα. Μπορεί οι δύο τους να έχουν επιλέξει σκοπίμως αυτήν την κατανομή ρόλων, αλλά πιθανώς η κινεζική ηγεσία αναγνωρίζει και εκμεταλλεύεται γρήγορα τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας».
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ακόμη πως «η φον ντερ Λάιεν και ο Μακρόν θα πρέπει γρήγορα – και ιδανικά μαζί με τη γερμανική κυβέρνηση – να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και χρησιμοποιεί σαφή διαπραγματευτική γλώσσα απέναντι στην Κίνα, διότι μονάχα ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει από αυτή τη διαμάχη».
EU-China relations are extensive and complex.
How we manage them will impact EU prosperity and security.I am in Beijing to discuss this relationship – and its future – with President Xi and Premier Li. pic.twitter.com/mgl6B49KXk
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 6, 2023
Η taz, ωστόσο, θεωρεί ότι «τα όσα έλαβαν χώρα στην κινεζική πρωτεύουσα υπονομεύουν την παρουσίαση μίας ενωμένης ΕΕ και ο κύριος ωφελούμενος από τη διαφαινόμενη διχόνοια είναι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποτρέψει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του Μακρόν, οι τελευταίες ημέρες ήταν πράγματι επιτυχία για το Πεκίνο. Από ευρωπαϊκή σκοπιά, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά – ιδίως επειδή η φον ντερ Λάιεν και ο Μακρόν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους δεν έδειξε καμία διάθεση να διαφοροποιήσει τη δική του στάση,δεν επέκρινε τον Πούτιν, αλλά ούτε και αναφέρθηκε στη Ρωσία. Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του στο τηλέφωνο μονάχα «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Ο Μακρόν είπε σε χαρούμενο τόνο, απευθυνόμενος στους οικοδεσπότες του, πως «Μπορώ να βασίζομαι σε εσάς για να συνετιστεί η Ρωσία». Ο Γάλλος πρόεδρος θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζει πόσο αφελής και αλαζονική ήταν αυτή η κίνηση. Αλλά προφανώς ο εγωισμός του μπήκε στη μέση», σχολιάζει καυστικά το γερμανικό μέσο.
Pour une dynamique réciproque.
De paix, de stabilité et de prospérité. pic.twitter.com/88onfS4W9m— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 9, 2023