THEPOWERGAME
Τις φονικές επιθέσεις στο Ισραήλ, καθώς και την εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ενωση, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
«Η ΕΕ καταδικάζει πλήρως αυτές τις πράξεις βίας», δηλώνει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, «κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο».
Όπως αναφέρει η DW, λίγο πριν από το Πάσχα των Καθολικών και τη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων, κλιμακώνεται για άλλη μια φορά η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με απρόβλεπτες συνέπειες. Χθες βράδυ, στο Τελ Αβίβ, ο 35χρονος Ιταλός δικηγόρος Αλεσάντρο Παρίνι από τη Ρώμη, που περνούσε τις διακοπές του στο Τελ Αβίβ, βρήκε τραγικό θάνατο μετά από τρομοκρατική επίθεση σε κεντρικό δρόμο. Άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν όχημα έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε ποδηλατόδρομο. Σύμφωνα με αστυνομικούς, ο 44χρονος Αραβοϊσραηλινός δράστης έφερε μέσα στο όχημά του οπλισμό και φέρεται να σχεδίαζε επίθεση, ενώ τελικά μετά τη συμπλοκή σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.
Νωρίτερα, δύο νεαρές γυναίκες με ισραηλινή και βρετανική υπηκοότητα σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη. Ήταν αδερφές, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ και η μητέρα τους που τις συνόδευε τραυματίστηκε. Γεγονός είναι πάντως ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι τεταμένη, μετά την εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά επίσης με πυρά και επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο μεταξύ έντονες είναι και οι πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε και πάλι πρωθυπουργός του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι ήθελε να «αποκαταστήσει την τάξη»: να μειωθεί το κόστος ζωής, να αποτραπεί ο πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν και να βελτιωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με άλλες αραβικές χώρες. Περίπου 100 ημέρες αργότερα, τα σχέδια αυτά έχουν υποχωρήσει. Εδώ και μήνες, το Ισραήλ συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης της νέας δεξιάς, θρησκευτικής κυβέρνησης. Στόχος, η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου προειδοποιούν για το τέλος της ισραηλινικής δημοκρατίας, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για τη σταδιακή εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Επιπλέον, οι πολιτικοί θα έχουν σημαντική επιρροή στον διορισμό των δικαστών.