THEPOWERGAME
Την ώρα που κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, διαμαρτύρονταν για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μπει στο «Καλάθι» των σουπερμάρκετ ο οβελίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής υπερασπιζόταν την απόφασή του. «Έκανα προσπάθεια να δω αν μπορεί η αγορά να κρατήσει τις τιμές χαμηλά, χωρίς να τις βάλω στο “Kαλάθι”. Δυστυχώς, από τη συνάντηση τόσο με τους κρεοπώλες όσο και με τους εμπόρους στη Βαρβάκειο, τέτοιου είδους διάθεση να κρατήσουν τιμές χαμηλά δεν υπήρξε», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, καταλήγοντας: «Στην τελευταία συνάντηση με τους κρεοπώλες, τους είπα, αφού δεν μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα τα κρατήσετε χαμηλά, θα τα εντάξω στο “Καλάθι”. Το κατάλαβαν και το μόνο που ζήτησαν ήταν να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση του κρέατος. Και πράγματι, με θηριώδη πρόστιμα έχει προβλεφθεί υποχρέωση των σουπερμάρκετ να αναγράφουν προέλευση».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Απογευματινή», το «Καλάθι του Πάσχα» περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι και τη… δέσμευση ότι δεν θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ/ κιλό, συμπιέζοντας την τιμή παραγωγού προς τα κάτω. Οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν, καθώς, όπως επισημαίνουν, για να καλυφθεί το κόστος θα πρέπει να πουλήσουν τουλάχιστον 9 ευρώ το κιλό. «Αυτή τη στιγμή, τα σουπερμάρκετ διαθέτουν μόλις το 20% των αμνοεριφίων που πωλούνται την περίοδο του Πάσχα, το υπόλοιπο 80% καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Εμείς είχαμε καταφέρει σε συνεργασία με τους κρεοπώλες να μειώσουν το ποσοστό κέρδους προς όφελος όλων. Στο “Καλάθι του νοικοκυριού” που τέθηκε σε εφαρμογή, το πλαφόν των 10 ευρώ το κιλό στην τιμή των αμνοεριφίων λειτουργεί σε βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να πωλούν έξι ευρώ το κιλό», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος. Όπως επισημαίνει, με τα έξι ευρώ είναι αδύνατο να καλυφθεί το κόστος, το οποίο σε περιοχές όπως η Κρήτη είναι αυξημένο κατά 25% στις τιμές των ζωοτροφών λόγω του κόστους μεταφοράς.
Στην Κρήτη ο αντιπρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Βασίλης Σμπώκος, καλεί τους συναδέλφους του κτηνοτρόφους «να μην πουλήσουν κάτω από οκτώ ευρώ το κιλό το αρνί, αφού η αγορά λειτουργεί ελεύθερα». Επίσης, όπως εκτιμά, τα συνοικιακά κρεοπωλεία, που έχουν συνηθίσει να διαθέτουν ντόπιο κρέας στους πελάτες τους, δεν θα είναι σε θέση να πουλήσουν κάτω από 15 ευρώ.
Στα περυσινά επίπεδα
Την ίδια στιγμή, οι έμποροι των συνοικιακών καταστημάτων δηλώνουν, μέσω του προέδρου της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, ότι μπορούν να δεσμευτούν μόνο για την προσπάθεια να διατηρήσουν την τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, δηλαδή σε ένα εύρος 14,80-16 ευρώ/ κιλό και ζητούν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να δεχτούν την κοινή πρόταση κρεοπωλών-κτηνοτρόφων για επιδότηση του κόστους σφαγής απευθείας στους κατόχους των κοπαδιών, την ώρα που οι παραγωγοί επαναφέρουν και το θέμα των εισαγωγών αμνοεριφίων από Βουλγαρία και Ρουμανία, τα οποία βαπτίζονται ελληνικά και ζητούν εκτεταμένους ελέγχους.
Στα τσιγκέλια της Βαρβακείου αγοράς το κατσίκι και το αρνί πωλούνται από 9,90 έως και 13 ευρώ/κιλό, ενώ οι συκωταριές διατίθενται από 5,99 έως 7,99 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρεαταγοράς της Αθήνας, «έχουμε δεσμευτεί στον υπουργό Ανάπτυξης ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές κοντά στα δέκα ευρώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό».