THEPOWERGAME
Tο ερώτημα χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων είναι «πώς θα αποκτήσω μεγαλύτερο ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό;». Οι τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Απογευματινή», φέρνουν αλλαγές που αφορούν πάρα πολλούς Έλληνες οφειλέτες. Το θέμα αυτό απασχολεί ιδίως όλους όσοι έχουν οφειλές και οι οποίοι, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν ή δυσκολεύονται να πετύχουν καθολικότητα στην καταβολή των χρεών τους. Τι είδους ακατάσχετα ισχύουν, όμως, σήμερα; Τι συμβαίνει με τις πολλαπλές ιδιαιτερότητες, που τώρα ορίζει ο νόμος;
Τι ισχύει
Για οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Προσοχή, όμως! Για να ισχύει αυτό, ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, με αίτηση-δήλωση στο TAXISnet.
Συγκεκριμένα, «βγήκε από το ψυγείο» ρύθμιση του 2019, η οποία επιβραβεύει όλους όσοι είναι συνεπείς με τα χρέη τους προς την Εφορία.
Σύμφωνα με τη νέα εξέλιξη, θα έχουμε πλέον -αναφέρουν οι φοροτεχνικοί- «ακατάσχετο όριο ύψους 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες προς την Εφορία. Συγκεκριμένοι συντελεστές θα λαμβάνουν υπόψη το ύψος των δόσεων και τον αριθμό που εξοφλούν οι εν λόγω φορολογούμενοι, οι οποίοι, αφού υπαχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους, για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου».
Δηλαδή:
- Το όριο αυξάνεται άνω των 1.250 ευρώ.
- Προϋπόθεση η πληρωμή δύο τουλάχιστον δόσεων.
- Η συνέπεια θα παίξει κυρίαρχο ρόλο.
- Ωφελούνται οι συνεπείς, αφού το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.
Πώς εξασφαλίζεται
Τα βήματα για την κατοχύρωση ακατάσχετου λογαριασμού:
- Ο πολίτης με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού μπει σε ρύθμιση, πρέπει να καταβάλει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.
- Αν το κάνει, έχει τη δυνατότητα από τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
- Βάση υπολογισμού του νέου ορίου για το ακατάσχετο είναι το μηνιαίο άθροισμα των δόσεων για ρυθμίσεις. Εδώ ο συντελεστής είναι το τρία. Αυτός ο αριθμός δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
- Η τήρηση της ρύθμισης ανεβάζει τον συντελεστή. Δηλαδή, πολίτης που ρύθμισε τα χρέη του με τον πάγιο διακανονισμό των 24 δόσεων, αν πληρώσει 5 δόσεις των 500 ευρώ κερδίζει συντελεστή 3,8. Δηλαδή, ο ακατάσχετος λογαριασμός πάει στα 1.900 ευρώ, το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των 500 ευρώ επί του συντελεστή 3,8.
- Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
- Όσο ελαττώνεται το ποσό του χρέους και φτάνει στην πλήρη εξόφληση, το ακατάσχετο όριο πλησιάζει στον συντελεστή 4,5 και ο λογαριασμός ξεμπλοκάρεται οριστικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Η πορεία του ακατάσχετου λογαριασμού ορίζεται κάθε μήνα.
- Τα όρια ισχύουν για έναν μήνα.
- Αν χαθεί η ρύθμιση λόγω μη πληρωμής-καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει το αυξημένο όριο για ακατάσχετο λογαριασμό.
- Απώλεια δύο δόσεων σημαίνει απώλεια του δικαιώματος να διεκδικήσει εκ νέου το ακατάσχετο.
- Προσοχή! Σε κοινό λογαριασμό το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους, μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.