THEPOWERGAME
Το πρώτο άρθρο του γερμανικού συντάγματος αποδεικνύεται ότι έχει εξαιρετικά ευρεία εφαρμογή. Ενώ μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών της Γερμανίας παραμένει στον πάγο, την 1η Μαρτίου 80.000 κομμωτήρια στη Γερμανία άνοιξαν ξανά.
Ορισμένοι πολιτικοί δυσανασχέτησαν με την απόφαση που ελήφθη στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά όπως υποστήριξε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Markus Söder η απόφαση «σχετίζεται με την αξιοπρέπεια».
Η Γερμανία ζήτησε από τα κομμωτήρια να κλείσουν πριν τα Χριστούγεννα. Κατά τη διάρκεια αυτού του ατέλειωτου χειμώνα, πολλοί Γερμανοί με κεφάλια αφάνες επιδόθηκαν σε αυτοσχέδια, και ενίοτε αναξιοπρεπή κουρέματα, τα οποία μάλιστα κάποιοι από αυτούς ανέβαζαν στο Instagram, ή κατέφυγαν στα κομμωτήρια του Λουξεμβούργου.
Άλλοι κινήθηκαν υπόγεια. Η Frauke (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), κομμώτρια με έδρα το Βερολίνο, επισκέπτεται τους πελάτες της για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα στα κρυφά, και πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Η κόπωση από το lockdown είναι ήδη εμφανής, λέει. Όταν τα κομμωτήρια έκλεισαν για πρώτη φορά την περασμένη Άνοιξη, σχεδόν όλα τα τακτικά της ραντεβού ακυρώθηκαν.
Αυτή τη φορά το 80% των τακτικών πελατών της ρίσκαραν ακόμα και να πληρώσουν πρόστιμο, αρκεί να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή κόμη.
«Το επάγγελμά μας έχει κοινωνική διάσταση», υποστηρίζει ο Jörg Müller της Κεντρικής Ένωσης Γερμανών Κομμωτών.
Ωστόσο, η ειδική μεταχείριση τους έχει προκαλέσει τα αιχμηρά σχόλια των ιδιοκτήτων των κλειστών ξενοδοχείων, καταστημάτων και εστιατορίων.
Πώς εξηγείται όμως αυτή η απόφαση; Φαίνεται να βοήθησε η διακριτική πίεση που άσκησε η θέα της Αφάνας.
Οι πολιτικοί μίλησαν για την «προσωπική υγιεινή» και τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Η Frauke λέει ότι οι πελάτες της πιστεύουν ότι οι «ηλικιωμένοι λευκοί άντρες» που κυβερνούν τη χώρα έχουν βαρεθεί να φαίνονται ατημέλητοι.
Σε κάθε περίπτωση, οι κομμωτές της Γερμανίας ήταν από τους πρώτους που έμαθαν την ημερομηνία της επιστροφή τους.
Τα μέχρι πρότινος μειούμενα κρούσματα της covid-19 δεν φαίνεται να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
Αυτό σημαίνει ότι οι (καλοχτενισμένοι πλέον) πολιτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν στους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις τη χαλάρωση των περιορισμών που επιθυμούν.
Όταν η άρση των αυστηρών μέτρων του lockdown πέφτει στο τραπέζι, το κούρεμα δεν «παίζει».
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com