THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα, όμως, αρνήθηκε και τότε ο θεός την καταράστηκε να μην πιστεύει κανείς τις προφητείες της. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τον Νουριέλ Ρουμπινί. Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Ιρανοαμερικανός οικονομολόγος, με διδακτορικό από το ξακουστό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης, έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τα δεινά που έρχονται, ενώ θεωρείται από τους ανθρώπους που προέβλεψαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο Ρουμπινί είναι μία σύγχρονη Κασσάνδρα, γι’ αυτό και του αποδίδεται το προσωνύμιο Mr Doom. Προβλέπει το μέλλον, προειδοποιεί κυρίως για καταστροφές, αλλά δεν πείθει πάντοτε το ακροατήριό του. Ακολουθεί μία σχεδόν αλάνθαστη στρατηγική. Κάνει τόσες πολλές προβλέψεις, που δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα βγει σωστός.
Βασίζεται στο ένστικτό του
Το εκπληκτικό είναι ότι ο διάσημος οικονομολόγος αποδίδει τη φημολογούμενη ικανότητά του να κάνει επιτυχημένες προβλέψεις στο ένστικτό του. Αντί να χρησιμοποιεί αλγορίθμους και πολύπλοκα μοντέλα, όπως κάνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ο Ρουμπινί έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη… μύτη του. Θεωρεί ότι ο συνδυασμός ιστορικής γνώσης σε θέματα όπως η οικονομία, η διεθνής πολιτική, η ιστορία, ακόμη και η λογοτεχνία, είναι η μυστική συνταγή για να προλαβαίνεις τις εξελίξεις.
Πάνω στην προφητεία του για την κρίση του 2008 (αρχικά με εργασία του για το ΔΝΤ το 2006 και έπειτα με δηλώσεις του για πιστωτική φούσκα), ο Ρουμπινί έχτισε μία αξιοζήλευτη καριέρα και περιουσία, καθώς έγινε ο αγαπημένος των απανταχού οικονομικών συνεδρίων. Οι προβλέψεις του πουλάνε, καθώς πάντα η καταστροφολογία έχει πέραση, ενώ οι απόψεις του δίνουν πολλές φορές τροφή για συζήτηση ή και αντιπαράθεση σε διεθνή φόρα.
Σήμερα ο Ρουμπινί προειδοποιεί ότι έρχεται σφοδρή ύφεση, που θα συνοδευτεί από μεγάλη πτώση, τόσο στα χρηματιστήρια, όσο και στην αγορά ομολόγων. Μιλάει για «αποκάλυψη» στα κρυπτονομίσματα, τα οποία χαρακτηρίζει ως συνδικάτο εγκλήματος, θεωρεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σαθρό. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ανήκουν στη μεσαία τάξη, υποστηρίζοντας ότι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας θα απειλήσει τις δουλειές και τα εισοδήματά τους.
Σφοδρή ύφεση
«Δεν θα έχουμε μία βραχύβια και ρηχή ύφεση, αλλά μία σφοδρή ύφεση, που θα συνοδευτεί από μεγάλη πτώση σε χρηματιστήρια και ομόλογα», είναι μία από τις πιο πρόσφατες προφητείες του. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι επενδυτές έχασαν 20% τον περασμένο χρόνο από τις τιμές των ομολόγων, εξαιτίας της ανόδου των αποδόσεων, η οποία φυσικά οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Όμως, ως γνήσιος… προφήτης των αγορών, κάνει και πολλά λάθη. Ένα από αυτά ήταν τον Μάιο του 2009, όταν είχε προβλέψει ότι ο δείκτης της Wall Street S&P 500 θα υποχωρούσε ακόμη 20% τον επόμενο χρόνο. Τελικά, έως τον Μάιο του 2010 ο S&P 500 έγραψε κέρδη περίπου 20%, αντί για απώλειες. Από τότε ο Ρουμπινί έχει κάνει αμέτρητες προβλέψεις, συνήθως καταστροφικές. Η καταστροφή, όμως, δεν έχει έρθει.
Γιατί ο κόσμος των αγορών συνεχίζει και δίνει σημασία στους «προφήτες»; Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν και πληρώνουν μεγάλα ποσά για τις συμβουλές του Ρουμπινί και του κάθε «μάντη»; Η μεγαλύτερη αλήθεια των αγορών είναι ότι οι μεγάλες μεταβολές προκαλούνται από απροσδόκητες εξελίξεις, οι οποίες εξ ορισμού είναι απρόβλεπτες. Είναι μάλλον δύσκολοι καιροί για προφήτες…