THEPOWERGAME
Η Ιταλία είναι πλέον η πρώτη δυτική χώρα που απαγορεύει το αμφιλεγόμενο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής startup OpenAI, ChatGPT, ενδεχόμενο που φέρονται να εξετάζουν αρκετές ακόμη χώρες.
Το ιταλικό Παρατηρητήριο Προστασίας Δεδομένων Garante, διέταξε το OpenAI να σταματήσει προσωρινά την επεξεργασία των δεδομένων Ιταλών χρηστών εν μέσω έρευνας για ύποπτη παραβίαση των αυστηρών κανονισμών απορρήτου στην ΕΕ. Η ιταλική αρχή ανέφερε επίσης μια παραβίαση δεδομένων στο OpenAI που επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν τους τίτλους των συνομιλιών που είχαν άλλοι χρήστες με το chatbot. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Δεν φαίνεται να υπάρχει νομική βάση που να στηρίζει τη μαζική συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προκειμένου να “εκπαιδευτεί” ο αλγόριθμος στον οποίο βασίζεται η πλατφόρμα». Άλλες ανησυχίες σχετίζονται με την έλλειψη ηλικιακών περιορισμών, αλλά και ενδεχόμενες λανθασμένες πληροφορίες που εμφανίζονται στις απαντήσεις του ChatGPT.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν η OpenAI – πίσω από την οποία βρίσκεται πλέον η Microsoft – δεν συμμορφωθεί εντός 20 ημερών με τις ιταλικές ανησυχίες, απειλείται με πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ, ή το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της.
Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα που εκφράζει προβληματισμό για τη ραγδαία εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης το τελευταίο διάστημα. Διάφορες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια της εργασίας, το απόρρητο των δεδομένων και την ισότητα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί τον πολιτικό λόγο μέσω της παραγωγής ψευδών πληροφοριών. Πολλές κυβερνήσεις αρχίζουν επίσης να σκέφτονται πώς να αντιμετωπίσουν συστήματα γενικού σκοπού όπως το ChatGPT, με ορισμένες μάλιστα να σκέφτονται να συμπορευτούν με την Ιταλία προχωρώντας ακόμη και σε απαγόρευση.
Βρετανία
Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντί να θεσπίσει νέους κανονισμούς, η κυβέρνηση ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές σε διαφορετικούς τομείς να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες κανονισμούς στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και δεν αναφέρουν το ChatGPT ονομαστικά, οι βρετανικές αρχές περιγράφουν ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες όταν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα τους, όπως η ασφάλεια, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα και η αμφισβήτηση.
Η Βρετανία δεν προτείνει σε αυτό το στάδιο περιορισμούς στο ChatGPT ή σε οποιοδήποτε είδος τεχνητής νοημοσύνης για αυτό το θέμα. Αντίθετα, θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υπεύθυνα και δίνουν στους χρήστες αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις.
ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει μια πολύ πιο περιοριστική στάση έναντι της τεχνητής νοημοσύνης και έχει ήδη προτείνει μια πρωτοποριακή νομοθεσία για τη λειτουργία της.
Το επονομαζομενο European AI Act, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ζωτικής σημασίας υποδομές, την εκπαίδευση, την επιβολή του νόμου και το δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με το Reuters, τα προσχέδια κανόνων της ΕΕ θεωρούν ότι το ChatGPT είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υψηλού κινδύνου. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου ορίζονται από την επιτροπή ως εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την ασφάλεια των ανθρώπων.
Μεμονωμένα, πολλές χώρες – μέλη σκέφτονται να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιταλίας. «Μια παρόμοια διαδικασία είναι επίσης δυνατή στη Γερμανία», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ούλριχ Κέλμπερ, Ομοσπονδιακός Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων στο Βερολίνο. Οι γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους στην Ιταλία για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ευρήματά τους, ανέφερε το Reuters. Η αρχή προστασίας δεδομένων της Σουηδίας απέκλεισε την απαγόρευση. Η Ιταλία μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες καθώς το OpenAI δεν έχει ούτε ένα γραφείο στην ΕΕ. Η Ιρλανδία είναι συνήθως η πιο ενεργή ρυθμιστική αρχή όσον αφορά το απόρρητο δεδομένων, καθώς οι περισσότεροι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ – όπως η Meta και Google – έχουν τα γραφεία τους εκεί.
ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προτείνει επίσημους κανόνες για την εποπτεία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας δημιούργησε ένα εθνικό πλαίσιο που δίνει στις εταιρείες που χρησιμοποιούν, σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων και πιθανών βλαβών. Αλλά λειτουργεί σε εθελοντική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίσουν καμία συνέπεια για τη μη τήρηση των κανόνων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί καμία ενέργεια για τον περιορισμό του ChatGPT στη χώρα. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έλαβε μια καταγγελία από μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα που ισχυριζόταν ότι το GPT-4, το πιο πρόσφατο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του OpenAI, είναι «προκατειλημμένο, παραπλανητικό και ενέχει κίνδυνο για το απόρρητο και τη δημόσια ασφάλεια» και παραβιάζει τις οδηγίες τεχνητής νοημοσύνης του οργανισμού. Αυτή η καταγγελία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έρευνα για το OpenAI και αναστολή της εμπορικής ανάπτυξης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων του.