THEPOWERGAME
Στη σκιά της υπόθεσης Credit Suisse, μία νέα mega-έρευνα για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος σχετικά με πληρωμές μερισμάτων εκτυλίσσεται στη Γαλλία, με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη υπόθεση που έχει αναλάβει η γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία PNF. Τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν συνολικά τα τραπεζικά ιδρύματα -μεταξύ αυτών οι Societe Generale και BNP Paribas, HSBC, η Natixis και η Exane της BNP- ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ στη διερεύνηση της υπόθεσης εμπλέκονται και εισαγγελείς από τη γερμανική Κολωνία.
Οι προκαταρκτικές έρευνες που σχετίζονται με τις επιδρομές που έγιναν από την οικονομική εισαγγελία σε γραφεία πολλών μεγάλων τραπεζών εντός της εβδομάδας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο τα πρόστιμα περιλαμβάνουν ποινές και αναδρομικούς τόκους. Στο επίκεντρο η στρατηγική τύπου αρμπιτράζ για μερίσματα, γνωστή ως Cum-Cum, με βάση την οποία οι γαλλικές τράπεζες εξαγόραζαν το μερίδιο των μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε τρίτη εταιρεία λίγο πριν από τις πληρωμές των μερισμάτων της, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ειδική έκπτωση από τη φορολογία στα μερίσματα που εισπράττονταν. Με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιούσαν παραθυράκια στη φορολογική νομοθεσία, ενώ το ποσό που εξοικονομείτο από την έκπτωση, την οποία δεν θα δικαιούταν κανονικά ο ξένος επενδυτής, μοιραζόταν μεταξύ των μερών.
Και Γερμανοί εισαγγελείς
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας, στη διερεύνηση συμμετείχαν έξι Γερμανοί εισαγγελείς από την Κολωνία. Κάτι που καταδεικνύει πως οι ξένοι μέτοχοι που εμπλέκονταν στην υπόθεση ενδεχομένως ήταν φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες από τη Γερμανία. Ωστόσο ο γερμανικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στο γαλλικό πρακτορείο AFP, δηλώνοντας πως η υπόθεση ανήκει στη δικαιοδοσία των γαλλικών αρχών.
Άλλωστε Γερμανοί εισαγγελείς εισέβαλαν τον Αύγουστο στα γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στη Φραγκφούρτη, στα πλαίσια ευρύτερης έρευνας για τη φοροδιαφυγή σε τράπεζες στη Γερμανία και το εξωτερικό. Και τότε οι έρευνες, από οικονομικούς εισαγγελείς στην Κολωνία, συνδέονταν με τη διερεύνηση παρόμοιας υπόθεσης, που είχε ονομαστεί τότε Cum-Ex (μέσω του οποίου οι τράπεζες και οι χρηματιστές αντάλλαζαν μετοχές με ή χωρίς δικαιώματα μερισμάτων έτσι ώστε να υπάρξει επιστροφή φόρου σε πολλαπλούς δικαιούχους, που θεωρείται πως έχουν στοιχίσει στη γερμανική κυβέρνηση δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά και πως επεκτάθηκε σε χώρες όπως η Βρετανία και η Δανία, στοιχίζοντας συνολικά περί τα 55 δισ. ευρώ από το 2001 ως και το 2016.
Η διερεύνηση σχετικών υποθέσεων κρατούν πολλά χρόνια στη Γερμανία, με εκατοντάδες εμπλεκόμενους τραπεζίτες και μέλη της κυβέρνησης να κατηγορούνται από την αντιπολίτευση ότι έκαναν τα στραβά μάτια. Σε μία από τις υποθέσεις κατέθεσε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στην κοινοβουλευτική επιτροπή του κρατιδίου του Αμβούργου, αρνούμενος πως όταν ήταν δήμαρχος της πόλης του Αμβούργου, μεσολάβησε στις τοπικές αρχές με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το αίτημα για αποζημίωση που έπρεπε να καταβάλει η τράπεζα M.M. Warburg ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ.
Τί λέει η DBRS Morningstar
Πάντως, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στη φήμη του τραπεζικού τομέα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη διάσωση της Credit Suisse, πρόκειται για μία έρευνα που βρίσκεται σε αρχικά ακόμα στάδια -με άλλα λόγια τα αποτελέσματά της θα φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια- και δεν αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία των τραπεζών και την σταθερότητα του τομέα.