THEPOWERGAME
Τέλος του α’ τριμήνου σήμερα και, παρά τη χθεσινή αντίδραση της αγοράς, με επαναφορά της πάνω από τις 1.045 μονάδες και ιστορικά υψηλά για κάποια από τα μη τραπεζικά blue chips, όπως ο Μυτιληναίος, φαίνεται να δικαιώνονται όσοι πιστεύουν ότι ο μικρός τζίρος δεν πείθει ότι έχει αλλάξει κάτι στην τάση.
Τα hedge funds έχουν μειώσει τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά και μαζί τους κάποιοι Έλληνες επαγγελματίες (αμοιβαία κεφάλαια), διατηρώντας ρευστότητα μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Διεθνώς, η προσοχή είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να μην περνάει τελικά σε ύφεση.
Στα δικά μας, κυριαρχεί η πολιτική επικαιρότητα και τα σενάρια για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν έχει μειωθεί η διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση, και ταυτόχρονα ανεβαίνουν τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ξένοι οίκοι πιστεύουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επηρεάζονται, ενώ χθες η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν απέκλεισε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022 και έδειξε πως αναμένεται η πιστοποίηση των στοιχείων από τις ευρωπαϊκές Αρχές τις επόμενες μέρες.
Οριακές οι διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, με τις συναλλαγές λίγο πάνω από 3 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς, την ΕΤΕ και τη Eurobank στο «κόκκινο», έστω κι αν οι απώλειες είναι οριακές, και μόνο η Άλφα συνεχίζει ελαφρώς ανοδικά. Προφανώς και η διάθεση για τοποθετήσεις στις τράπεζες είναι… τραυματισμένη, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, που θέλει επιφυλακτικότητα, ακόμα κι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πια τα δομικά προβλήματα του παρελθόντος.
Από εκεί και πέρα, τα κέρδη τους παίρνουν οι επενδυτές από τη Βιοχάλκο, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΧΑΕ, τη Μότορ Όιλ, μετά το χθεσινό +7%, αλλά και από τον ΟΠΑΠ.
Νέα υψηλά καταγράφει στο ξεκίνημα ο Μυτιληναίος, στα 26,12 ευρώ, αγορές στην Ελλάκτωρ μετά την πώληση της Άκτωρ στην Ιντρακάτ για περισσότερα από 210 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,4% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 11,10 ευρώ και με την αγορά υποψιασμένη για τελεσφόρηση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή.