THEPOWERGAME
Η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank, προκαλώντας μεγάλη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και τη βεβιασμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ώθησαν επενδυτές και καταθέτες στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (money market funds). Είναι μια αγορά όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, με τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Fidelity να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από αυτήν τη στροφή των κεφαλαίων.
Υπολογίζεται πως πάνω από 286 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν τον Μάρτιο στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία απαρτίζεται από τίτλους χαμηλού ρίσκου που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμοι όπως τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων EPFR. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια σε money market funds των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο ρεκόρ των 5,1 τρισ. δολαρίων, όπως έδειξε έρευνα της Bank of America.
Η Goldman Sachs επιβεβαίωσε στους Financial Times πως ενδιαφέρον για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς παρατηρείται από κάθε κατηγορία επενδυτών. Στελέχη της Wall Street τονίζουν πως, παραδείγματος χάριν, οι αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ κινούνται σε ελκυστικά επίπεδα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει αυξήσει απότομα το κόστος δανεισμού στο υψηλό 15ετίας για να δαμάσει τον πληθωρισμό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου κυμαίνονταν στο 2,3% έναν χρόνο πριν και σήμερα έχει φθάσει σχεδόν στο 4% αφού είχε κορυφωθεί πέρσι τον Αύγουστο στο 5%.
H απόδοση του εξάμηνου έντοκου γραμματίου του αμερικανικού δημοσίου, το οποίο προσελκύει επενδυτές και από το εξωτερικό, έχει αυξηθεί από το 1% πέρσι τον Απρίλιο στο 4,84%.
Μεγαλύτερη κινητικότητα έχει παρατηρηθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, δηλαδή μετά την κατάρρευση των SVB και Signature Bank, καθώς ένας μεγάλος όγκος ανασφάλιστων καταθέσεων αποχώρησε αιφνιδίως από αμερικανικές τράπεζες. Ανασφάλιστες καταθέσεις είναι όσες υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια και έτσι δεν καλύπτονται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC). Αν και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων της SVB και της Signature Bank, η κατάρρευση τους πυροδότησε ένα κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου κύματος φυγής κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Το κλίμα αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου εντάθηκε ύστερα από απόφαση των ελβετικών αρχών να μηδενίσουν αιφνιδίως ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse, συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων, με εκτελεστικό διάταγμα.
Από τις 9 Μαρτίου, δηλαδή μια ημέρα πριν την κατάρρευση της SVB, η Goldman κατέγραψε αύξηση 13% σε money market funds, επισημαίνουν Financial Times. Πρόκειται για εισροές της τάξεως των 52 δισ. δολαρίων μέσα σε έναν δεκαπενθήμερο. Αντίστοιχα, η JPMorgan έλαβε σχεδόν 46 δισ. δολάρια και η Fidelity περίπου 37 δισ. δολάρια.
Η νευρικότητα και η αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος στον τραπεζικό κλάδο ώθησαν και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, να υπογραμμίσει πως ελλοχεύουν κίνδυνοι στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Κάνοντας αναφορά στην κατάρρευση της SVB και τη βεβιασμένη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις από την αύξηση των επιτοκίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της πανδημίας.