THEPOWERGAME
Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για πιο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, έναν βασικό παράγοντα στα σχέδια της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030, η ΕΕ θα αντλεί το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ (σε σχέση με τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ για μερίδιο 32% των ΑΠΕ έως το 2030), όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ανέφερε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τη σουηδική προεδρία: δεσμευτικός στόχος το 42,5% για τις ΑΠΕ έως το 2030. Ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης. Η βιομάζα παραμένει κατά 100% ανανεώσιμη. Εξέταση του ορισμού του πράσινου υδρογόνου και πολλά ακόμη. Μια καλή μέρα για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης».
#RED3 just reached agreement with Swedish Presidency: 42.5% binding renewable target by 2030. Faster approval processes. Biomass remains 100% renewable. Checking the definition of green hydrogen and much more. A good day for Europe's energy transition.
— Markus Pieper (@markuspieperMEP) March 30, 2023
Η συμφωνία αυτή είναι χαμηλότερα από την πρόταση της Κομισιόν που έκανε λόγο για στόχο στο 45%, αλλά τα μέρη συμφώνησαν ότι ένα επιπλέον 2,5% είναι «φιλόδοξος» στόχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Τώρα, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΕΕ και τις χώρες της ΕΕ. Αυτές οι ψηφοφορίες, σημειώνει το Reuters, είναι συνήθως τυπικές και εγκρίνουν τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.
Σημειώνεται ότι το 2021, η ΕΕ προμηθεύτηκε το 22% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αλλά το επίπεδο αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της. Η Σουηδία ηγείται των 27 χωρών της ΕΕ με μερίδιο 63% της ενέργειας από ΑΠΕ ενώ στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα, στην Ολλανδία και στην Ιρλανδία οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 13% της συνολικής χρήσης ενέργειας.
Η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας ώστε να πετύχει η ΕΕ τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του νομικά δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.
Οι στόχοι για τις ΑΠΕ έχουν αποκτήσει επιπλέον βαρύτητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027.
Η επίτευξη των νέων στόχων θα χρειαστεί τεράστιες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά και ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την ενσωμάτωση περισσότερης καθαρής ενέργειας.
Η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις ύψους 113 δισ. ευρώ σε υποδομές ΑΠΕ και υδρογόνου έως το 2030, αν οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.