THEPOWERGAME
Οι εκλογές αποτελούν το κυριάρχο ζήτημα μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου και σε αυτό αναφέρθηκε ο Μάκης Βορίδης. «Θεωρούμε ότι θα έχουμε αυτοδυναμία και αυτό που λέω δεν είναι μία αφηρημένη ελπίδα» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ενώ ανέλυσε, πώς προκύπτει αυτό το ενδεχόμενο.
«Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες εκλογές γιατί θα αποφασίσει ο λαός μας για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα είναι πρώτος. Ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο και αυτή είναι σημαντική, γιατί αν είναι μια καθαρή διαφορά είναι μια μη αναστρέψιμη διαφορά, άρα στις πρώτες εκλογές ο λαός μας έχει αποφασίσει στην πραγματικότητα και το ποιος θα είναι πρώτος στη δεύτερη» ανέφερε ο κ. Βορίδης.
«4 μονάδες και πάνω είναι μια καθαρή διαφορά, μη αναστρέψιμη»
«Οι τέσσερις μονάδες διαφορά είναι μια καθαρή διαφορά. Οτιδήποτε από τέσσερις μονάδες και πάνω είναι μια καθαρή διαφορά. Και θα έχει αποφασίσει ο λαός μας και ένα τρίτο ζήτημα. Πόσο κοντά θα είναι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στο ποσοστό της αυτοδυναμίας του δεύτερου. Να το πω διαφορετικά. Άλλο είναι ένα ποσοστό 30, άλλο είναι ένα ποσοστό 34, άλλο είναι ένα ποσοστό 37. Αλλά θέλω να πω ότι εδώ στην πραγματικότητα με τη στάση του ο λαός μας θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες εκλογές, γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμες, μια σειρά από πράγματα τα οποία θα αποτελούν και ουσιαστικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα των δεύτερων» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Όπως λέει ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Βορίδης, στις πρώτες εκλογές θα αποφασιστεί το ποιος και στις δεύτερες εκλογές, το πώς.
«Αν τα αποτελέσματα είναι αυτά που εμείς επιδιώκουμε και διεκδικούμε στα πλαίσια της στρατηγικής αυτοδυναμίας, τότε μια πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται δημοσκοπικά, με μία καθαρή διαφορά, όπως επίσης εν πολλοίς φαίνεται δημοσκοπικά, θα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνει και το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό λέω ότι αυτό δεν είναι μία προσδοκία. Οι 4 μονάδες το κρίνουν, είναι μη αναστρέψιμη διαφορά» ανέφερε ο κ. Βορίδης.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη, υποστήριξε, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεργαστούν μεταξύ τους, με δηλώσεις έθεν και ένθεν και το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μητσοτάκη. Αντιστοίχως έχουν υπάρξει δηλώσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι εμείς δεν συζητούμε οτιδήποτε άλλο για λόγους και δημοκρατικής τάξεως και θεσμικής τάξεως από το να είναι πρωθυπουργός όποιος είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. «Εάν τα βάλετε όλα αυτά μαζί, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές απλής αναλογικής» υπογράμμισε.
Το βράδυ των εκλογών, εκτιμάται ότι η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, γύρω στις 9 η ώρα θα έχει αποτελέσματα επί του 80% των εκλογικών τμημάτων, άρα θα υπάρχει ένα αρκετά ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε ο κ. Βορίδης, ενώ μέχρι τις 12 το βράδυ θα έχουμε και μία εικόνα της σταυροδοσίας των αποτελεσμάτων.
Τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο, διευκρίνισε, είναι αυτά που θα εκδοθούν από τον Άρειο Πάγο. Συνήθως είναι τέσσερις-πέντε μέρες που απαιτείται για να επικυρωθούν τα αποτελέσματα αυτά και εν συνεχεία ακολουθεί η διαδικασία της συγκλήσεως του Κοινοβουλίου και της ορκωμοσίας του, να γίνει μετά η συγκρότηση του Κοινοβουλίου σε σώμα, άρα να εκλέξει τον πρόεδρό του και ξεχωριστές ψηφοφορίες για να υπάρξει εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων του Κοινοβουλίου.
«Εγώ υπολογίζω ότι όλα αυτά μαζί, δηλαδή οριστικά αποτελέσματα, ορκωμοσία και αυτή η διαδικασία είναι ένα δεκαήμερο. Επομένως, εν συνεχεία, εφόσον δεν έχει προκύψει, που σύμφωνα με την εκτίμηση δεν θα έχει προκύψει, κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής, θα πρέπει αυτή η Βουλή να διαλυθεί και πλέον να προκηρυχθούν εκλογές όπου εκεί ορίζεται και υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Αυτό, το βλέπω κοντά στις αρχές Ιουνίου. Επομένως μετά αν βάλετε τις 30 ημέρες, μας πηγαίνει στην ημερομηνία, γύρω στις 2 Ιουλίου» συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Το Σύνταγμά μας, ανέφερε ο κ. Βορίδης, ορίζει ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορκίζεται εις εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δηλαδή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι υποχρεωτικά είναι ο αρχαιότερος, αλλά κατ’ έθιμον απαρεγκλίτως ορίζεται ο αρχαιότερος, άρα σε αυτή την περίπτωση αρχαιότερος είναι πράγματι ο κ. Σαρμάς, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, εν συνεχεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να ορκίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Εκεί, το Σύνταγμά μας απλώς δίνει μια κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνει μια προσπάθεια ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τα πρόσωπα τα οποία θα τοποθετήσει ως υπηρεσιακούς υπουργούς να έχουν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων» εξήγησε ο κ. Βορίδης.
Ερωτηθείς, εάν θα μπορούσε να οδηγήσει και σε τρίτη κάλπη, η στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, ο κ. Βορίδης, υποστήριξε ότι εκτίμηση του κόμματος της ΝΔ, είναι ότι η δεύτερη κάλπη θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Αν δεν έχει αυτοδύναμη, η δεύτερη κάλπη, η ΝΔ, προφανώς σε αυτή τη δεύτερη κάλπη δηλαδή του ενισχυμένου πλειοψηφικού δεσμεύεται από την απόφαση του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει συσχετισμό αυτοδυναμίας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπηρετήσουμε αυτή την εντολή. Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι απόφαση ενός το τι πρόκειται να γίνει, γι’ αυτό είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς θα υπηρετήσουμε την εντολή» δήλωσε ο κ. Βορίδης.
Σχετικά με τις κατηγορίες προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι θα επιχειρήσει να υφαρπάξει βουλευτές για να πετύχει αυτοδυναμία, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, αλλά με τις δηλώσεις του εννοούσε ότι προφανώς η στάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές είναι ότι μπορεί και εμπεριέχει ανθρώπους και στα ψηφοδέλτιά της συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι μέχρι χθες βρίσκονταν σε διαφορετικούς χώρους.
«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε στη Νέα Δημοκρατία σκέφτεται να κλέψει οποιονδήποτε από οτιδήποτε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Για πιθανό ντιμπέιτ
Για το ενδεχόμενο να γίνει ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, ο κ. Βορίδης απάντησε πως δεν το γνωρίζει, ωστόσο σημείωσε ότι τα ντιμπέιτ είναι πάρα πολύ προκανονισμένα και ότι στον ίδιο θα άρεσε πιο πολύ μια πιο ανοιχτή συζήτηση. Απαντώντας στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός φοβάται να αντιπαρατεθεί μαζί του, ο κ. Βορίδης είπε «του έχουν αντιπαρατεθεί τώρα στη Βουλή, όχι μία, πέντε, τριάντα μία φορές, σιγά μην φοβάται ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα αλλά καταλαβαίνω ότι ένθεν και ένθεν έχουν επιφυλάξεις και το σέβομαι ότι έχουν επιφυλάξεις γιατί προφανώς η βαρύτητα των λόγων ενός πρωθυπουργού και υποψήφιου πρωθυπουργού και του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επίσης διεκδικεί την πρωθυπουργία, έχουν μία αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με τη συζήτηση που θα κάνω εγώ ως βουλευτής με έναν άλλο συνάδελφό μου από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή».
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η προϋπόθεση που θέτει για επιλογή πρωθυπουργού εκτός των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, είναι σε διεθνές επίπεδο αδιανόητη.
«Στην πραγματικότητα όποιος ψηφίζει τώρα ΠΑΣΟΚ, εάν δεν έχουν νικήσει άλλοι, δηλαδή αν δεν έχουν αυτοδύναμα ποσοστά, αυτός, δεν ξέρει ποιον θα έχει πρωθυπουργό» επισήμανε.
Στο κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, ο κ. Βορίδης απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι οι πρώτες κάλπες θα πάνε πολύ καλά για τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας ουσιαστικά το πρόκριμα για την αυτοδυναμία στις δεύτερες.
«Από κει και πέρα είναι προφανές ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, εμείς έχουμε πει ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Προφανώς σε αυτή τη συζήτηση υπάρχουν πάρα πολύ δύσκολες προσεγγίσεις. Η περίπτωση του Βελόπουλου, γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό την έχει αποκλείσει η ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει μιλήσει απορριπτικά για αυτό το ενδεχόμενο, γιατί το λέει αυτό, γιατί στην πραγματικότητα καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι, με ένα κόμμα το οποίο είναι φιλορωσικό, με ένα κόμμα το οποίο είναι λαϊκιστικό, με ένα κόμμα το οποίο δεν έχει σταθερές και πάγιες απόψεις. Είναι πολύ δύσκολη η συνεργασία. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο το να βρεις κοινούς τόπους διότι το θέμα δεν είναι απλώς το να φτιάξεις μια κυβέρνηση, το θέμα είναι να φτιάξεις μια κυβέρνηση η οποία μπορεί αποτελεσματικά να κυβερνήσει. Είναι θνησιγενές» είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.