THEPOWERGAME
Σε συνομιλίες για να εξασφαλίσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, βρίσκεται η σουηδική start-up Northvolt για να επιτύχει τον στόχο της να αποτελέσει το μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών της Ευρώπης.
Η startup διαπραγματεύεται με αρκετές τράπεζες για την αύξηση της χρηματοδότησης και αργότερα αυτό το έτος ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Η Northvolt ιδρύθηκε το 2017 και έχει γίνει ο κύριος ανταγωνιστής των ασιατικών επιχειρήσεων που κυριαρχούν στον κλάδο, όπως η CATL της Κίνας και η LG της Νότιας Κορέας.
Η εταιρεία παρήγαγε την πρώτη μπαταρία από το ευρωπαϊκό της εργοστάσιο στη Σουηδία στο τέλος του 2021. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί να καλύπτει χώρο ισοδύναμο με 70 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Η Northvolt πρόκειται επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή ενός δεύτερου «gigafactory» από κοινού με τη Volvo Cars στο Γκέτεμποργκ και θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα αν θα κατασκευάσει ένα τρίτο εργοστάσιο στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ.
Ο όμιλος, ο οποίος μιλά στις τράπεζες για μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο από το επόμενο έτος με αποτίμηση περίπου 20 δισ. δολάρια, έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου από οποιαδήποτε άλλη μη-εισηγμένη start-up στην Ευρώπη.
Η τρέχουσα συγκέντρωση χρημάτων θα είναι ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης, ενώ εκτελεστικά στελέχη αναφέρουν ότι συζητά συνεχώς με επενδυτές για αύξηση των μελλοντικών έργων.
Σύμφωνα με τους FT, η Northvolt, της οποίας οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι η Volkswagen, η Goldman Sachs, η BMW και η Baillie Gif- ford, είναι μία από τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του διατλαντικού αγώνα επιδοτήσεων.
Η κατασκευάστρια μπαταριών, είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα κατασκευάσει το επόμενο gigafactory στη Γερμανία, ωστόσο τους τελευταίους μήνες είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής και κατασκευής στις ΗΠΑ, που προσελκύονται από τις επιδοτήσεις που προβλέπονται από το Νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού της χώρας.
Η επιτυχία της Northvolt έρχεται σε αντίθεση με την κατασκευαστική μπαταρία του Ηνωμένου Βασιλείου, την ελπιδοφόρα Britishvolt, η οποία κατέρρευσε εφέτος λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.