THEPOWERGAME
Νέα δομή αποκτά ο οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Πλέον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Απογευματινή», ο οργανισμός θα συνδέεται άμεσα με την έρευνα και την προαγωγή της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του γεωργικού δυναμικού.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, «ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών».
Λοιπές διατάξεις
- Με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα για τις περιπτώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών που δεν λειτουργούν να απορροφηθούν από άλλους, με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που ουδέποτε προχώρησαν σε εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά απέκτησαν νομική προσωπικότητα λόγω της καταχώρισης του καταστατικού τους στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, και παρέμειναν ανενεργοί, να λυθούν και να τεθούν σε εκκαθάριση προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία τους.
- Στο νομοσχέδιο διορθώνεται ο ορισμός του αλιέα και ορίζεται ρητά ότι εντάσσεται σε αυτόν και όποιος απασχολείται στην εκμετάλλευση λιμνοθαλασσών, ήτοι «εσωτερικών υδάτων». Ειδικότερα, οι αλιείς οι οποίοι -μέσω Αλιευτικών Συνεταιρισμών- μισθώνουν ιχθυοτρόφα ύδατα, χωρίς να είναι κάτοχοι οι ίδιοι επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και της ανάλογης άδειας.
- Σημαντική θεωρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, η προστασία, η ανάδειξη και ο συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, της Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία, η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ.