THEPOWERGAME
Ευκολότερη πρόσβαση σε επιδοτήσεις και μεγαλύτερο έλεγχο σε έρευνες που διεξάγονται με τη στήριξη του κράτους εκχωρεί το Πεκίνο σε κάποιες από τις πιο πετυχημένες εταιρείες της χώρας, καθώς χάνει την επαφή με την αμερικανική τεχνολογία. Υιοθετώντας μια πιο εξωστρεφή στάση προς την επιχειρηματικότητα, η Κίνα προσδοκά να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται από την πόλωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο ανακατατάξεων στις ισορροπίες μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων.
Το στίγμα έδωσε πρόσφατο άρθρο της αγγλόφωνης South Morning Post, η οποία υπάγεται στον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Ειδικότερα, ο Γκουάν Ζόνγκτσινγκ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Επιστημών και Ανάπτυξης που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας, δήλωσε στην εφημερίδα πως ο κύκλος της βασικής έρευνας είναι μια διαρκής εξερεύνηση, με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.
Σε άρθρο των Financial Times διευκρινίζεται πως επιπλέον κυβερνητικά κονδύλια θα δίνονται χωρίς να είναι απαραίτητη η επίτευξη στόχων, που αποτελούσε προϋπόθεση στο παρελθόν. Μεταξύ των εταιρειών που θα επωφεληθούν από αυτήν την αλλαγή στρατηγικής της Κίνας στον τεχνολογικό κλάδο είναι οι Chipmakers Semiconductor Manufacturing International (SMIC), Hua Hong Semiconductor και Huawei.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πολιτική ηγεσία της Κίνας δημιούργησε την επιτροπή επιστημών στο πλαίσιο του Κομμουνιστικού Κόμματος και ενίσχυσε το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι να προωθήσει την αυτονομία της χώρας στην παραγωγή τσιπ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει μια σειρά περιορισμών ως προς τις προμήθειες απαραίτητου εξοπλισμού. Επιφυλακτική στάση τηρούν, επίσης, κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Ενδεικτική είναι η τριμερής συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας για την επιβολή περιορισμών της «πιο προηγμένης τεχνολογίας» στην παραγωγή τσιπ, τα οποία είναι απαραίτητα στη λειτουργία πάσης φύσεως ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Σενάρια θέλουν, εν τω μεταξύ, την Κίνα να παρέχει όπλα στη Ρωσία, μια προοπτική που έχει θορυβήσει τη Δύση, την ώρα που η Μόσχα εκτιμάται πως θα εντείνει τις στρατιωτικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει πως η Κίνα εξετάζει να εξοπλίσει τη Ρωσία με όπλα και πυρομαχικά, κάτι που θα είχε «βαριές συνέπειες». Το Πεκίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως διαδίδει ψεύδη. Πληροφορίες των Financial Times είχαν αποκαλύψει, εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο πως οι ΗΠΑ έπεισαν τους Ιάπωνες και τους Ολλανδούς να συμμετάσχουν στην τριμερή συμφωνία, διότι είναι απαραίτητο να αποκοπεί η πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε εξελιγμένα όπλα και μηχανήματα.
Τέλη Ιανουαρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία δορυφόρων Spacety China, με την κατηγορία ότι παρείχε υλικό στη Wagner Group της Ρωσίας, η οποία στέλνει μισθοφόρους στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Spacety China, Γιανγκ Φενγκ, συμμετέχει στο πάνελ εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Spacety China, η εταιρεία συνεργάζεται με τις κρατικές China Aerospace Science and Industry Corporation και China Electronics Technology Group Corporation.