THEPOWERGAME
Οι ομολογιούχοι της Credit Suisse εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά μετά τη διαγραφή 17 δισ. δολαρίων από τα ομόλογα Additional Tier (ΑΤ1) στο πλαίσιο της πώλησής στην UBS.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα Additional Tier (ΑΤ1), που θεωρούνται ευρέως ως σχετικά επικίνδυνες επενδύσεις, θα μηδενιστούν, ενώ οι επενδυτές μετοχών θα λάβουν πληρωμές ως μέρος της εξαγοράς. Ως εκ τούτου, η απόφαση αυτή εξόργισε τους ομολογιούχους.
Ο Νταβίντ Μπεναμού, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments και κάτοχος ομολόγων AT1, ανέφερε πως θα συμμετέχει στην ομαδική αγωγή.
Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συγκέντρωσε μια «ομάδα δικηγόρων από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», μετά τη συμφωνία διάσωσης.
«Η ομάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ορισμένους κατόχους κεφαλαιακών μέσων AT1 της Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της συνολικής πλασματικής αξίας των μέσων AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse, σχετικά με τις πιθανές νομικές ενέργειες που μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους την ανακοίνωση της συγχώνευσης μεταξύ της UBS και της Credit Suisse», ανέφερε η εταιρεία.
Η κίνηση που έφερε οργή
Κανονικά, σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, οι ομολογιούχοι AT1 – γνωστοί και ως contingent convertibles ή «CoCos» – θα είχαν προτεραιότητα έναντι των κατόχων μετοχών.
Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση για να αποτρέπεται να μετακυλίεται η κρίση στους φορολογούμενους. Η απομείωση της Credit Suisse αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει προκληθεί ποτέ στους ομολογιούχους AT1 από την έναρξή τους.
Η απόφαση των ελβετικών αρχών να ανατρέψουν τους συνήθεις κανόνες και να χτυπήσουν τους ομολογιούχους ΑΤ1 έναντι των μετοχών έχει επικριθεί καθώς πλήττει την εμπιστοσύνη στην κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων, δημιουργώντας πιθανώς δευτερεύουσα επίδραση στις παγκόσμιες αγορές.
Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα, επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η συμφωνία με την Credit Suisse είναι εφάπαξ. Η Ελβετία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δεν υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ.