THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times.
«Υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικά εδάφη», είπε ο Νάγκελ.
Πρόσθεσε επίσης στους FT ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις, θα πρέπει στη συνέχεια να αντισταθεί στις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε «να φουντώσει ξανά ο πληθωρισμός».
«Οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε ολόκληρη την οικονομία», είπε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».
Τι αναμένουν οι αναλυτές από τις Fed
Πάντως, αγορές και οικονομίες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σημερινή ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια, με τους traders να εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι θα προχωρήσει σε αύξηση 0,25%, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά επιτόκια να φθάσουν στην κλίμακα 4,75%-5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Την ίδια ώρα, όμως, οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά διχασμένοι για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, ενώ αρκετοί εξ αυτών υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους στον απόηχο των προβλημάτων στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε μετά την εξ ανάγκης εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.
Μέχρι να ξεσπάσει αυτή η αναστάτωση η εκτίμηση ήταν ότι η Fed θα συνεχίσει ακάθεκτη τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να κατορθώσει να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. «Η μεγάλη πρόκληση στη σημερινή συνεδρίαση της Fed είναι ότι θα υπάρξει ένταση, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της τιθάσευσης του πληθωρισμού και ρίσκου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημειώνει ο Τζ. Μίλαρ, αναλυτής της Barclays.
Η μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου που επικρατεί σήμερα στερεί αυτόματα ρευστότητα από τις αγορές, με τις τράπεζες να γίνονται προσεκτικές ως προς τη διαχείριση των κεφαλαίων τους. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως ίσως να είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση σε δάνεια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης, και έτσι να επηρεαστεί η κατανάλωση. Η σημερινή αναταραχή διαφέρει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία εστίαζε σε περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τραπεζικούς κολοσσούς. Σήμερα πρωταγωνιστούν οι περιφερειακές τράπεζες, οι καταθέτες και τα υψηλά επιτόκια. Ίσως αυτή η αβεβαιότητα να αναχαιτίσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και έτσι τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.