THEPOWERGAME
*** Τελικά τα Βαλκάνια αποδεικνύονται η ευκολότερη λύση για τους Συμμάχους και στην υπόθεση «Ουκρανία». Ενδεχομένως επειδή οι χώρες τους έχουν τις πιο μεγάλες οικονομικές ανάγκες, οπότε συναλλάσσονται ευκολότερα. Τι εννοώ;
*** Από τις Βρυξέλλες ακούω ότι το ΝΑΤΟ επέλεξε τη Βουλγαρία, αυτήν τη φορά, για να τροφοδοτήσει με πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό.
*** Κι έτσι θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του, εν όψει της πολύ δύσκολης άνοιξης στο μέτωπο με τους Ρώσους. Η Σόφια θα αυξήσει για τον σκοπό αυτόν την παραγωγή των αμυντικών βιομηχανιών της.
*** Σημαντική διευκρίνιση: προφανώς με το αζημίωτο. Για να ξεπερασθούν έτσι και οι αντιρρήσεις του φιλορωσικού λόμπι της κεντρικής πολιτικής σκηνής της.
*** Δεν έχω μάθει ακριβώς τα οικονομικά ανταλλάγματα που έχει εξασφαλίσει, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι αρκετά, για να καταλαγιάσει (και) τους φόβους που θα προκαλέσει η οργή της Μόσχας.
*** Διότι δεν πρέπει να ’χετε καμία αμφιβολία και γι’ αυτήν την τελευταία. Οι Βούλγαροι, που κάτι παραπάνω ξέρουν από ρωσική οργή, φαντάζομαι ότι θα έχουν πάρει τα μέτρα τους.
*** Και τα κατάλληλα ανταλλάγματα.
*** Όποιος μπορεί να καταλάβει πώς τελικά λειτουργούν οι αγορές, ας μου το πει κι εμένα. Τόσα χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος μηχανισμός εξακολουθεί να (μου) αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Τι εννοώ;
*** Εξηγούμαι: οι αμερικανικές τράπεζες που πτώχευσαν στην τελευταία κρίση ήταν προσανατολισμένες κυρίως στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων.
*** Ως γνωστόν, οι τελευταίες φαλίρισαν, οι περισσότερες, οπότε και οι πιστωτές τους, πήραν -κι αυτοί- ανάλογη πορεία. Αλλά κάπου εδώ αρχίζουν τα (πολύ) παράδοξα. Προσέξετε:
*** Το Bitcoin το τελευταίο διάστημα κάνει ένα ράλι ανόδου στις τιμές διαπραγμάτευσής του. Προσοχή: αφού έχει καταρρεύσει η βιομηχανία της οποίας ηγείτο, συμπαρασύροντας και τις τράπεζες που τη χρηματοδοτούσαν.
*** Έχει αυτό λογική; Αν βρείτε άκρη -ακόμα και συνωμοσιολογική-, γράψτε μου. Για να μου φύγει η απορία, δηλαδή, όχι για κανέναν άλλον λόγο.
*** Αυτή η περίπτωση είναι από τις λίγες που λες: τι καλά που πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας. Σε ποια αναφέρομαι; Στην ενεργειακή και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
*** Ως γνωστόν, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήρθαν τα πάνω-κάτω και στο κομμάτι της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Που κόπηκε μαχαίρι (σχεδόν).
*** Οι ευρωπαϊκές χώρες έτρεξαν για να κλείσουν συμφωνίες προμήθειας από τρίτους προμηθευτές, πλήρωσαν αδρά (σε πολλές περιπτώσεις), αλλά είχαν το κεφάλι τους ήσυχο.
*** Το αποτέλεσμα; Κάτι ο μαλακός χειμώνας, κάτι οι μικρότερες ανάγκες, είχαν αποτέλεσμα οι συμφωνίες να μη χρειαστεί να υλοποιηθούν.
*** Για να καταλάβετε, στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η Ελλάδα θα εισαγάγει μόλις εννέα φορτία LNG. Υπολογιζόταν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον τα διπλάσια, όταν κλεινόταν η συμφωνία. Όμως…
*** Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετική επίπτωση και στα δημόσια οικονομικά, πέραν όλων των άλλων. Κι όλα αυτά ενώ η τιμή του αερίου στη χονδρική παραμένει κάτω από 50 ευρώ, ενώ ο Προϋπολογισμός για το 2023 συντάχθηκε με τη βάση πάνω από τα 100 ευρώ.
*** Φαντάζεστε και τη «λευκή τρύπα» που σχηματίζεται εκεί. Πώς νομίζετε ότι χρηματοδοτούνται τα προγράμματα στήριξης που ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, από την κυβέρνηση;