THEPOWERGAME
Αν υπάρχει κάτι που έχει μείνει να πλανάται πάνω από τις αγορές, μετά την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι το ρήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τον τραπεζικό κλάδο. Ανεξάρτητα από την ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων σήμερα, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσουν, είναι σαφές πλέον ότι πολλοί αναλυτές προσπαθούν να εντοπίσουν από πού θα προέλθει το επόμενο τραπεζικό ατύχημα.
Ενώ η διάσωση της Credit Suisse δείχνει να λύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του ελβετικού τραπεζικού οργανισμού, η εμπιστοσύνη προς το σύνολο των τραπεζών σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, είναι εξαιρετικά εύθραυστη αυτή την ώρα. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια άλλη τράπεζα που θα χρειαστεί κάποια ένεση ρευστότητας, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ή διάσωση όπως έγινε στην περίπτωση της Credit Suisse, οι πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν.
Ιδιαίτερα μετά το πάθημα των κατόχων ανεξασφάλιστων ομολόγων της Credit Suisse, οι οποίοι θα χάσουν το σύνολο της επένδυσής τους, σύμφωνα με τους όρους του deal εξαγοράς από την UBS, οι επενδυτές θα είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί στο να δανείσουν τις τράπεζες, μέσω της αγοράς ακάλυπτων ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA, τα ομόλογα «additional tier-1», που θεωρούνται επενδύσεις ρίσκου, θα διαγραφούν πλήρως προκαλώντας 100% απώλειες στους κατόχους τους.
Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες που έχουν υποστεί κάτοχοι ομολόγων AT1 από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν ως επενδυτικό προϊόν στη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εποχή, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs. Ο χαρακτήρας, όμως, των συγκεκριμένων ομολόγων έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Θεωρούνται επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί όταν ο οργανισμός που τα εκδίδει εισέλθει σε διαδικασία διάσωσης ή εξυγίανσης, οι κάτοχοί τους θα είναι στους πρώτους που θα χάσουν. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της τράπεζας που χρεοκοπεί πριν οι απώλειες αγγίξουν τους καταθέτες.
Όσο οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να εκδίδουν τέτοια ομόλογα, τόσο θα επιβαρύνεται η οικονομική δραστηριότητα. Η αγορά ανεξασφάλιστων ομολόγων είναι μία αγορά συνολικής αξίας άνω των 270 δισ. δολαρίων και αναμένεται να δει μεγάλες εκροές κεφαλαίων, κάτι που ήδη συμβαίνει προς τα κρατικά ομόλογα που θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή.
Το πλήγμα για τις διεθνείς αγορές είναι μεγάλο, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να κλείσουν ομαλά όλα τα τραπεζικά μέτωπα που άνοιξαν με την υπόθεση της Silicon Valley Bank. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η First Republic Bank, της οποίας η μετοχή μέχρι και χτες κατακρημνιζόταν (με πτώση 47% μόνο χθες), παρά τα 30 δισ. δολάρια που διέθεσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ για τη διάσωσή της, για να γυρίσει σήμερα σε άλμα 21,9%. Ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, JPMorgan, ηγείται των συζητήσεων με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξεύρεση λύσης που θα έχει τη μορφή επένδυσης στην First Republic Bank, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο.
Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι παντού στις αγορές κυριαρχεί η νευρικότητα και ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών από εκεί που ήταν αποκλειστικά εστιασμένο στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, πλέον βάζει στο κάδρο και τις τράπεζες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι παρά τα κέρδη άνω του 1%, που σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζών κατέγραψε πτώση 2,7%, διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες από την έναρξη της κρίσης σε 18,5%. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η υπόθεση της Credit Suisse σε μεγάλο βαθμό θεωρείται μεμονωμένη καθώς απασχολούσε αρκετά χρόνια την επενδυτική κοινότητα. Και παρά τη σημερινή εντυπωσιακή άνοδο των τραπεζών κατά 4,1% (στις 15.30 – ώρα Ελλάδος), η νευρικότητα, αλλά και η αστάθεια γύρω από τις τράπεζες παραμένει. Αυτό εξηγείται κι από το γεγονός πως οι μετοχές της Credit Suisse ήταν ασταθείς το πρωί της Τρίτης, ενώ κάποια στιγμή έγιναν και οριακά θετικές. Την ίδια ώρα, η UBS διαπραγματεύεται σήμερα κατά 7,5% υψηλότερα.