THEPOWERGAME
Το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, η Ανακριτική Επιτροπή, ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.
Η κίνηση αυτή ήταν μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.
Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973.
Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος.
Ο εισαγγελέας και οι δικαστές θεωρούνται επίσης ύποπτοι «για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος απαράδεκτη αλλά και νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ. Σήμερα ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί ένδειξη της «ξεκάθαρης εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά.
Οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής είναι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν και οι δικαστές Τομόκο Ακάνε, Ροζάριο Σαλβαντόρε Αϊτάλα και Σέρχιο Χεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνες.
«Η ποινική δίωξη είναι προφανώς παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση για απόδοση ποινικών ευθυνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.
Ο Πούτιν είναι απίθανο να πάρει αυτό το ρίσκο και η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της, αλλά η σπάνια κίνηση εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου είναι ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για να του αποδοθούν ευθύνες για τις συνέπειες της εισβολής του στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία λέει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρανόμως στην Ρωσία ή στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν 13 μήνες.
Η Ρωσία δημόσια έχει πει ότι έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στην Ρωσία, κάτι που παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για να προστατέψει τα ορφανά και τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στην ζώνη του πολέμου.
ΔΠΔ: Η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Πούτιν ήταν μια δυσάρεστη περίσταση
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έπρεπε να αναλάβει δράση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, αλλά η απόφαση αυτή ήταν «δυσάρεστη» και όχι μια στιγμή για επιδοκιμασίες, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.
Την περασμένη Παρασκευή, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν με την κατηγορία για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου απαράδεκτη και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νομική ισχύ στη Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.
«Αυτή είναι μια στιγμή… όχι για θριαμβολογίες, ούτε για επιδοκιμασίες», είπε ο Χαν σε υπουργούς Δικαιοσύνης χωρών που συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ενίσχυση της υποστήριξης στο ΔΠΔ.
«Είναι πραγματικά μια πολύ δυσάρεστη περίσταση και μια ιδιαίτερη ζοφερή περίσταση, ότι για πρώτη φορά, δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οποιουδήποτε δικαστηρίου, έκριναν απαραίτητο να εκδώσουν εντάλματα κατά ενός ηγέτη και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ενός κράτους μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ)», συμπλήρωσε.
Η Ρωσία δεν δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες Ουκρανόπουλα στη Ρωσία, ένα πρόγραμμα το οποίο ωστόσο η Μόσχα παρουσιάζει ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ζώνες των συγκρούσεων.
«Λέω επαναπατρίστε τα παιδιά, επιστρέψτε τα παιδιά, επανενώστε τα παιδιά», είπε ο Χαν. «Αν υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος αλήθειας σε αυτό που λέω, αυτό είναι ότι αυτό γίνεται για χάρη των παιδιών, αντί να τους δίνετε ξένο διαβατήριο, επιστρέψτε τα στις χώρες της εθνικότητάς τους».
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν τόνισε στη διάσκεψη ότι το γραφείο του έχει ξεκινήσει έρευνες για περισσότερα από 72.000 περιστατικά φερόμενων εγκλημάτων πολέμου και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του ΔΠΔ στην Ουκρανία.
«Το να βάλεις έναν ύποπτο στο εδώλιο του ΔΠΔ αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση», τόνισε ο Κόστιν. «Ως εκ τούτου τώρα το βάρος πέφτει στα κράτη να συνεργαστούν στενά με το Δικαστήριο».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα στην Μόσχα, ο πρώτος ηγέτης χώρας που έσφιξε το χέρι του Πούτιν μετά την έκδοση του εντάλματος, με το Πεκίνο να αναφέρει ότι το ένταλμα σύλληψης αντικατοπτρίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά του ΔΠΔ.
«Δεν είναι το ΔΠΔ με την πλευρά μας ή με την πλευρά της Ουκρανίας… αλλά είναι το κράτος δικαίου με την πλευρά μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Ντένις Μαλιούσκα.
Η Βρετανία έχει υποσχεθεί 1 εκατομμύριο λίρες στο ΔΠΔ φέτος και το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι άλλες χώρες αναμένεται να δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης επίσης για οικονομική υποστήριξη. Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από τη Βρετανία και την Ολλανδία.
Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για την εκπαίδευση ανακριτών για την εξέταση εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου, καθώς και για την ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη των θυμάτων, ανέφερε το υπουργείο.