THEPOWERGAME
Πωλείται ελβετική τράπεζα. Η τιμή ορίζεται στα 8 δισ. δολάρια, αλλά είναι συζητήσιμη. Τόση είναι η χρηματιστηριακή αξία της ιστορικής τράπεζας Credit Suisse, μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 35% τις τελευταίες δέκα ημέρες. Οι μέτοχοι της Credit Suisse δεν έβγαλαν σε αγγελία πώλησης την τράπεζα, όμως η εξαγορά της αυτή την ώρα, φαντάζει, σύμφωνα με αναλυτές, ως η μοναδική λύση για να περιοριστούν οι ανησυχίες για το μέλλον της και να δοθεί τέλος στις αναταράξεις που έχει προκαλέσει ο τραπεζικός κλάδος στις αγορές.
Πολλοί βλέπουν ως πιθανό αγοραστή την UBS, που είναι η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα με στοιχεία ενεργητικού που ξεπερνούν τα 1 τρισ. δολάρια και χρηματιστηριακή αξία πολλαπλάσια της Credit Suisse, στα 56 δισ. δολάρια και αυτό μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών.
Το Reuters αναφέρει ότι η διοίκηση της Credit Suisse έχει ξεκινήσει συζητήσεις και εξετάζει όλα τα στρατηγικά σενάρια για το μέλλον της τράπεζας, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν τόσο την UBS όσο και την Credit Suisse να διαφωνούν σε μία εξαναγκαστική συγχώνευση. Την Παρασκευή, ωστόσο, οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αναλάβει είτε ολόκληρη είτε κάποια κομμάτια της Credit Suisse και να δώσει έτσι αίσιο τέλος στο σίριαλ.
Πάντως η UBS φέρεται να ζητεί από την ελβετική κυβέρνηση στήριξη και εγγυήσεις για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων, εάν προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse.
Η UBS εξετάζει διάφορες προοπτικές βάσει των οποίων η ελβετική κυβέρνηση θα αναλάβει μέρος του νομικού κόστους ή άλλες ζημίες σε όποια συμφωνία και εάν καταλήξουν οι δύο τράπεζες.
Η Finma, η ρυθμιστική αρχή της ελβετικής κεφαλαιαγοράς, η οποία διέθεσε 50 δισ. φράγκα ως γραμμή ρευστότητας στην Credit Suisse, προσπαθεί να πείσει την UBS να προχωρήσει στην εξαγορά. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα συνδράμει και το ελβετικό δημόσιο, εντούτοις υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δύσκολο project. Εκτιμούν πως θα υπήρχε μεγάλο θέμα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ η διαδικασία συγχώνευσης δύο τέτοιων μεγαθηρίων θα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα αβέβαιο.
Η Credit Suisse είναι μία από τις τράπεζες που θεωρούνται συστημικά σημαντικές για τη σταθερότητα όχι μόνο του ελβετικού αλλά και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η διάσωσή της μπορεί να μοιάζει δύσκολη αλλά δεδομένου του μεγέθους του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αντιστοιχεί στο 520% του ελβετικού ΑΕΠ, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η Ελβετία θεωρείται ιστορικά τραπεζικό κέντρο και η χρηματοπιστωτική δραστηριότητα συνεισέφερε το 2020 το 10% του ελβετικού ΑΕΠ, ενώ είναι ένας κλάδος που απασχολεί περίπου 210.000 ανθρώπους ή το 5,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να βρεθεί μία λύση που δεν θα μεταθέτει την επίλυση των προβλημάτων της τράπεζας στο μέλλον αλλά θα ενισχύει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες.
Η Credit Suisse έχασε σχεδόν το 38% των καταθέσεών της στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στα καθυστερημένα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκροές συνεχίζονται. Για το σύνολο του 2022, η τράπεζα εμφάνισε καθαρές ζημιές ύψους 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων με τη διοίκηση να αναμένει νέες σημαντικές ζημιές και το 2023, πριν επιστρέψει στην κερδοφορία το 2024, όταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα αποδίδει.
Όμως το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η παρούσα διοίκηση, το οποίο έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να ανακτήσει την κερδοφορία, μετά από χρόνια σκανδάλων και κακών αποτελεσμάτων, δεν δείχνει να πείθει τις αγορές που μάλλον θα προτιμούσαν την εξαγορά της τράπεζας από έναν οργανισμό που μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, όπως είναι η UBS.