THEPOWERGAME
Άγαρμπο ήταν σήμερα το γύρισμα στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και απρόσμενο, παρά τις διασώσεις των αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse που, όμως, δεν φτάνουν. Δεν είναι αρκετά, όπως καταμαρτυρούν τα χρηματιστηριακά ταμπλό που από κέρδη πάνω από 1%, γύρισαν στις απώλειες και τις ζημιές. Ίδια εικόνα και στο Χ.Α. που τερμάτισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο κόκκινο με σωρευτικές απώλειες 3,4%. Η αγορά έσπασε ενδοσυνεδριακά και τις 1.020,19 μονάδες με χαμηλό στο 1.019, ενώ χθες βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα στις 1.016 μονάδες.
Όλα δείχνουν ότι τα χρηματιστήρια έχουν μπει σε δύσκολη φάση διακυμάνσεων, αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε ως προς το αν αυτή η περίοδος μοιάζει με το μακρινό 2008. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε τις συναλλαγές στις 1020,19 μονάδες και με πτώση 1,14%, ενώ οι συναλλαγές, λόγω του rebalancing στον FTSE Russell που σηματοδότησε η είσοδος της Τιτάν, ανέβασε τις συναλλαγές στα 177,69 εκατ. ευρώ.
Κατά τα άλλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι από τα υψηλά για φέτος, η Alpha καταγράφει απώλειες πάνω από 28%, ακολουθεί η Πειραιώς με πτώση 25%, η Εθνική με 18% και η Eurobank με 17%. Και όσο δεν διαφαίνεται λύση για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας των τραπεζών στο εξωτερικό, τόσο οι επενδυτές θα ανησυχούν και θα μειώνουν την έκθεσή τους στον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Η πτώση του Χ.Α. από τα υψηλά των 1.133 μονάδων αγγίζει το 10%.
Πτώση 5,95% για την Πειραιώς που βρήκε στήριξη στο 1,80 ευρώ και το stop loss να εντοπίζεται στην περιοχή του 1,75 ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ακόμα και η Eurobank που βρισκόταν στο +6%, γύρισε στο κόκκινο, κλείνοντας με πτώση 2,10%, στο 1,213 ευρώ. Πτώση 5,74% και για την ΕΤΕ, στα 4,43 ευρώ και 5,08% για την Alpha στο 1,06 ευρώ.
Μεγάλος ο όγκος στην Eurobank με περισσότερα από 21 εκατ. τεμάχια και ακολούθως στην Άλφα με 17 εκατ., την ΕΤΕ με περισσότερα από 3 εκατ. και την Πειραιώς με 9,2 εκατ. τεμάχια.
Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ που ενισχυόταν πάνω από 2,5%, στο τέλος περιορίστηκαν τα κέρδη σε 0,8%, στα 12,81 και 1,2 εκατ. τεμάχια, κέρδη 1,7% για τον ΟΠΑΠ, στα 14,82 ευρώ, πάνω από 2% τα κέρδη για το Jumbo και πάνω από 25 επίσης η άνοδος για την Βιοχάλκο. Κέρδη 1,6% για την ΕΥΔΑΠ και 0,45% για την Coca Cola. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ με πράξεις πάνω από τα 8 ευρώ έκλεισε χαμηλότερα, στα 7,80 και απώλειες 1%, διακινώντας σχεδόν 1,1 εκατ. τεμάχια, 3,7% η βουτιά στην Ελλάκτωρ, 1,2% στα ΕΛΠΕ, 3% στην Μότορ Όιλ.
Χειρότερη η εικόνα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη πλησίον του +1% και γύρισαν πτωτικά, με τον Dax στην Γερμανία -1,30% όπως η Wall Street με τον Dow να υποχωρεί 1% και λίγο κάτω από 1% ο S&P.
Την ίδια ώρα η νέα αύξηση στον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές.
Ειδικότερα, μπορεί ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, υποχώρησε στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3%.
Παρά την τραπεζική κρίση που πυροδότησαν Silicon Valley Bank και Credit Suisse, η ΕΚΤ συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% αφού κύριο μέλημα της είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαβεβαιώνοντας τη στήριξη των τραπεζών ακόμη και με νέα εργαλεία
Στο μεταξύ, συντονισμένη είναι η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα αφού μετά την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να παρέχει ρευστότητα στην Credit Suisse, στις ΗΠΑ η First Republic Bank, εξασφάλισε 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε καταθέσεις από άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Επίσης σήμερα αργά το βράδυ θα λάβει χώρα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody‘s η οποία διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.