THEPOWERGAME
Συμφωνία για αλλαγές σε πέντε σημεία του πολυνομοσχεδίου για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που αφορούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επιτεύχθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Απογευματινή, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις στις επίμαχες ρυθμίσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
- Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου.
- Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος, την ορθή εφαρμογή των οποίων ελέγχει η νέα ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή ό,τι αφοροά μόνο τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
- Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Εσωτερικών.
- Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).
- Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού και επισήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την πολιτεία και εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και της υγιεινής καθώς και των υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί την ιδιωτικοποίηση των νερών της χώρας και πρόσθεσε ότι ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης χρειάζεται την εποπτεία και τον έλεγχο, αλλά αυτός μπορεί και πρέπει να γίνει από το ΥΠΕΝ για λόγους ταχύτητας, δυνατότητας νομοθέτησης όποτε απαιτηθεί, ευελιξίας και λιγότερης γραφειοκρατίας.