THEPOWERGAME
Ανάχωμα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί τη Ρωσία είναι οι offshore επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να βγάλει από τη χώρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, όπως γράφει το Bloomberg, η Ρωσία μπόρεσε να εξοικονομήσει στο εξωτερικό περίπου το ένα τρίτο των 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε πέρυσι από τις εξαγωγές εμπορευμάτων της, δημιουργώντας ένα πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις τους για την εισβολή στην Ουκρανία.
Περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια είναι διασκορπισμένα σε χαρτοφυλάκια, ακίνητα και επενδύσεις σε θυγατρικές εταιρείες στο εξωτερικό, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics. Το απόθεμα αυτό ισοδυναμεί με σκιώδη αποθέματα, υποπροϊόν του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών ρεκόρ – περίπου η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών – που βοήθησε στη διατήρηση των οικονομικών του Κρεμλίνου από την επίθεσή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Το Κρεμλίνο μπόρεσε να συσσωρεύσει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών στην ιστορία του»
«Λόγω της καθυστέρησης της Ευρώπης να στοχεύσει στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, το Κρεμλίνο μπόρεσε να συσσωρεύσει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών στην ιστορία του», δήλωσε η Maria Shagina, οικονομολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό έχει αναιρέσει εκ των πραγμάτων την αποτελεσματικότητα τηςδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο του 2022, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να ανακτήσει ό,τι έχασε».
Τυχόν νέα κέρδη που συσσωρεύονται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να τα καταστήσουν επόμενο στόχο για τους αντιπάλους της Ρωσίας, ειδικά εάν τα κεφάλαια ελέγχονται από το κράτος.
Η κυβέρνηση είναι μέτοχος πολλών από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ρωσίας που συνέβαλαν στο απροσδόκητο κέρδος του περασμένου έτους, αν και το ερώτημα για το πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιος τα ελέγχει έχει πλέον γίνει μεγαλύτερο μυστήριο.
«Η συσσώρευση διεθνών περιουσιακών στοιχείων ήταν αναγκαστική και όχι εσκεμμένη. Οι κυρώσεις ώθησαν τους Ρώσους να μειώσουν τις εισαγωγές, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων αύξησαν τις εξαγωγές. Αν μη τι άλλο, αντί να παρακινήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν ξένα περιουσιακά στοιχεία, η κυβέρνηση της Ρωσίας χαλάρωσε τους κανονισμούς για να βοηθήσει στην αύξηση των εισαγωγών που χρειαζόταν για να σταθεροποιήσει τον εγχώριο πληθωρισμό», σχολίασε στο Bloomberg, o Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.