THEPOWERGAME
Ανησυχία έχει προκληθεί στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι αγορές από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ιαπωνία έχασαν 465 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, με τους επενδυτές να σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε πιστωτικά ιδρύματα.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η νοτιοκορεατική Hana Financial Group υποχώρησε 4,7% και η Αυστραλιανή ANZ Group Holdings έχασε 2,8%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλες απώλειες, επηρεαζόμενα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), που συμπαρέσυρε στην πτώση και τις Signature Bank και Silvergate. Στην Ιαπωνία ο τεχνολογικός δείκτης Topix δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 2,67% κοντά στις 1.947,54 μονάδες, ενώ ο Nikkei έχασε σχεδόν 2,2% στις 27.222,04 μονάδες, την ώρα που οι μετοχές της Softbank Group σημείωσαν βουτιά 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της τράπεζας από τον περασμένο Οκτώβριο. Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 2,56% στις 2.348,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Kosdaq βούτηξε στις 758,1 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,91%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε απώλειες 2,15%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng Tech έκλεισε στο -1,97%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 0,3% και ο Shenzhen Component 0,44%.
Όπως αναφέρει το powergame.gr, τα μέτρα που ανήγγειλαν σύσσωμοι οι υπεύθυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν τη μεγάλη νευρικότητα στις αγορές τη Δευτέρα, μετά το μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Ούτε καν η διαβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο πως «θα γίνει ό,τι χρειαστεί» για να προστατευθούν οι καταθέσεις των Αμερικανών.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα assets, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα.
«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group AG για Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η άποψή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει, γιατί νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».
Η συνολική αγοραία αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index έχει πέσει περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%, η μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.
Οι μεγάλες τράπεζες της βόρειας Ασίας έχουν ως επί το πλείστον «ελάχιστο κίνδυνο», δεδομένων των στερεών καταθέσεων, των συνδυασμών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Φράνσις Τσαν. «Οι μικρότεροι δανειστές ενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να παραβλεφθούν».
Οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υψηλότερων μη πραγματοποιημένων αναλογιών ζημιών προς μετοχές στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία για περίπου 130 δανειστές της Ασίας-Ειρηνικού, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η Jimoto Holdings Inc., η Tsukuba Bank Ltd. και η Fukushima Bank Ltd. είναι μεταξύ εκείνων με μη πραγματοποιηθείσες αναλογίες ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.