THEPOWERGAME
Με το πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ανέφερε αρχικά: «Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως: «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα, μετά τους φονικούς σεισμούς, μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό.
Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βημα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο».
«Να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως: «Ανακοινώνουμε τη Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».
«Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορούμε να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέτουμε κοινούς στόχους. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε και πάλι τα συλληπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών. Αναφέρθηκε στον συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δμοκρατίας στην Ελλάδα. «Εχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης και συνέχισε: «Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της Ε.Ε.. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για τον συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων».