THEPOWERGAME
Με το έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη λόγω πανδημίας και το δημοσιονομικό κόστος να έχει εκτοξευθεί από τα μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να μπορέσει να εντάξει σε αυτόν τα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την στήριξή τους.
Έτσι ο προϋπολογισμός πρέπει να συνυπολογίσει την εφαρμογή σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για μείωση του δημοσιονομικού κόστους κατά τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και αυτό ακριβώς το σχέδιο εκπονεί το οικονομικό επιτελείο.
Με το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται πάνω από το 6% του ΑΕΠ από 3,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός λόγω των πρόσθετων μέτρων στήριξης και τα κρατικά ταμεία να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις απειλώντας το όριο ασφαλείας των ταμειακών διαθεσίμων η άμεση άρση του σκληρού lockdown είναι μονόδρομος.
Οι απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας τους πρώτους μήνες του έτους προσθέτουν στο βαρύ ήδη λογαριασμό περίπου 3,7 δισ. ευρώ και ανεβάζουν το συνολικό κόστος κατά 4 δισ. ευρώ σε πάνω από 11,5 δις. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό.
Σήμα κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει εκπέμψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε.
Φόροι, οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω.
Πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος δεν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπέρβαση δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα για την επάνοδο στην εξυγίανση επίπεδα μετά το τέλος της πανδημίας.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο powergame.gr η χαλάρωση δεν σημαίνει ασυδοσία θυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Tο πρωτογενές έλλειμμα σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 10,6 δισ. ευρώ έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 2,3 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει στο 6,2% όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι η κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση των ζημιών στην οικονομία από την υγειονομική χρήση συμπεριλαμβανομένων και των εργαλείων παροχής ρευστότητας από εγγυοδοτικά προγράμματα και κοινοτικούς πόρους θα ψαλιδιστεί σε σχέση με πέρυσι κατά 16,3 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 7,6 δισ. ευρώ έναντι 23,9 δισ. ευρώ.
Μετά την αύξηση του κόστους στα 11,6 δισ. ευρώ λόγω του νέου κύματος lockdown ο πήχης της εξοικονόμησης πέφτει στα 12,3 δισ. ευρώ.