THEPOWERGAME
Αλλαγές στην οικονομική και τεχνολογική ατζέντα δρομολογεί η Κίνα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμο εξοπλισμό. Καθώς ξεκινά η 3η πενταετής θητεία του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, το υπουργείο Επιστημών σχεδιάζει μέτρα για να συνδυάσει την εκπαίδευση με την έρευνα σε πρακτικές εφαρμογές. Δρομολογεί, επίσης, τη δημιουργία ενός συστήματος για τη «μεταφορά τεχνολογίας». Παράλληλα, μια νέα κρατική επιτροπή θα αναλάβει τη συντονισμένη εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα που η ψηφιακή τραπεζική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ δημιουργείται και μια κρατική υπηρεσία δεδομένων.
Το πλάνο των μεταρρυθμίσεων αυτών έχουν ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικό-οικονομικού μοντέλου που θα υλοποιήσει τον στόχο της «κοινής ευημερίας», σύμφωνα με πηγές στον διεθνή Τύπο. Κατά τον πρόεδρο της Κίνας, η κοινή ευημερία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ίση κατανομή πλούτου. Εξωτερικοί παρατηρητές, ωστόσο, τονίζουν πως ο Σι Τζινπίνγκ αντιπροσωπεύει ένα όλο και πιο συγκεντρωτικό καθεστώς, που παραπέμπει στην εποχή του Μάο Τσετούνγκ. Την ίδια ώρα, η γεωπολιτική εγγύτητα της Κίνας με τη Ρωσία και οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει μια σειρά περιορισμών ως προς την προμήθεια κρίσιμου τεχνολογικού εξοπλισμού από αμερικανικές εταιρείες, διευρύνουν το χάσμα του Πεκίνου με τη Δύση.
Επιφυλακτικότητα επικρατεί, επίσης, στην Ευρώπη, κυρίως ως προς την εξάρτηση που έχει καλλιεργηθεί από την Κίνα. Αυτή η εξάρτηση έγινε εμφανής με τις στρεβλώσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες επί πανδημίας, λόγω της τριετούς πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων που επέβαλε το Πεκίνο. Συν τοις άλλοις, η Βρετανία προ τριετίας αποφάσισε να διακόψει την προμήθεια εξοπλισμού στα δίκτυα 5ης γενιάς από την κινεζική Huawei έως το 2027, θέτοντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Αυτήν την Τρίτη έγινε γνωστό πως η Γερμανία επίσης αναθεωρεί τη χρήση εξαρτημάτων από την Κίνα στα δίκτυα 5ης γενιάς. Ήρθε η σειρά του Βερολίνου να περάσει στο μικροσκόπιο τις σχέσεις με το Πεκίνο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέραν της ουδέτερης στάσης που έχει υιοθετήσει το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η Κίνα σκοπεύει να προμηθεύσει τη Μόσχα με πολεμοφόδια.
Την ίδια ώρα, η Κίνα διαμορφώνει πλέον προσδοκίες για την οικονομία, κρατώντας «μικρό καλάθι» για τις εξαγωγές στη Δύση, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Τα νοικοκυριά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις από την αύξηση του πληθωρισμού και έτσι είναι πιο συντηρητικά ως προς τις καταναλωτικές δαπάνες τους. Με το Πεκίνο να ορίζει τον στόχο ανάπτυξης στο 5% για το 2023, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως έτσι τα περιθώρια λάθους είναι μικρά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Ο Νταν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Hang Seng Bank China, δήλωσε στους Financial Times πως ο συντηρητικός στόχος για την ανάπτυξη αντανακλά, κυρίως, στην υποχώρηση των εξαγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η πόλωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας γίνεται εντονότερη, θολώνουν τα νερά μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομίας. «Σε κρίσιμους τομείς θα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και να έχουμε τον έλεγχο», δήλωσε ο πρόεδρος Σι ενώπιον υψηλών αξιωματούχων την περασμένη Κυριακή. Πρωταρχικός στόχος της Κίνας είναι η ανάπτυξη ημιαγωγών, που πια αποτελεί την καρδιά της βιομηχανικής δραστηριότητας σε κάθε χώρα του κόσμου.