THEPOWERGAME
Η επιστροφή του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά το μήνα Φεβρουάριο σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, και παρά την οριακή πτώση για το σύνολο της Ευρωζώνης, επαναφέρει τα σενάρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ προετοιμάζονται για μία μακρά περίοδο αυξημένου κόστους χρήματος που θα εμποδίζει την ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα οι δανειολήπτες βλέπουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται κάθε μήνα ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε γενναία αναπροσαρμογή των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να λειτουργήσει φέτος η οικονομία. Ευρωπαίοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, μία εξέλιξη που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη πτώση των ενεργειακών τιμών που με τη σειρά της έχει βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στις τάξεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Στην ΕΚΤ γνωρίζουν ότι οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές θα καθυστερήσουν την πτώση του δομικού πληθωρισμού, που είναι ο δείκτης που δεν λαμβάνει υπόψη ενέργεια και δάνεια και θα κρίνει το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια. Αυτό φάνηκε στα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, από τα οποία επίσης προκύπτει πως όσο παραμένει ψηλά ο δομικός πληθωρισμός, τόσο θα δικαιολογούνται οι αυξήσεις επιτοκίων.
Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3,50%, χωρίς να αποκλείουν να φτάσει και λίγο υψηλότερα. Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδύνει στο β’ εξάμηνο του 2023 και η ανάπτυξη του 2024 ενδέχεται να είναι το ίδιο ή ακόμη πιο ασθενής.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο, αλλά κινήθηκε ανοδικά σε τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι ενεργειακές τιμές αποτέλεσαν για μία ακόμη φορά βασικό παράγοντα με τον ενεργειακό πληθωρισμό να περιορίζεται στο 13,7%, από 18,9% τον Ιανουάριο. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί ο ενεργειακός πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το 30% από τον Φεβρουάριο έως και τον Νοέμβριο 2022 για να εξασθενήσει διαδοχικά στο 25,5% τον Δεκέμβριο και στο 13,7% σήμερα.
Ο πληθωρισμός των ενεργειακών τιμών προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω από το μηδέν έως τα μέσα του 2023. Από την άλλη πλευρά, τόσο ο δομικός πληθωρισμός όσο και ο πληθωρισμός των τροφίμων, κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στο 5,6% και 15% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ενισχύθηκε στο 15% από 14,1% αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πλησιάζει στο υψηλότερο σημείο και σύντομα θα αρχίσει να διαγράφει πτωτική πορεία.
Όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η οικονομία δεν δείχνει να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση και η αγορά εργασίας αντέχει, τόσο αυξάνονται οι αναλυτές που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, εκτός από τη δεδομένη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% τον Μάρτιο, και σε άλλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
Εκτός από την άνοδο του δομικού πληθωρισμού στο ιστορικά υψηλό του 5,6% το μήνα Φεβρουάριο, οι τιμές βιομηχανικών προϊόντων εκτός των ενεργειακών, ανήλθαν στο επίσης στο ιστορικό υψηλό του 6,8%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, μετά από πέντε μήνες που παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος, επιτάχυνε από το 4,3% του Ιανουαρίου στο 4,8% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των υπηρεσιών αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τα στελέχη της ΕΚΤ καθώς θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και ο τουρισμός θα δίνει ώθηση στις τιμές.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, μετά την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Γερμανίας στο δ’ τρίμηνο 2022, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η Γερμανία ή και ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκονται ή θα πέσουν σε ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες. Επειδή η ύφεση θα είναι τεχνικού χαρακτήρα και ήπια, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και ενώ το κλίμα έχει βελτιωθεί αφού αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για ταχεία ανάκαμψη. Η ING προβλέπει ανάπτυξη 0,8% φέτος και 0,7% το 2024.
Η θετική πλευρά είναι ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, με ώθηση από τη βελτίωση των συνθηκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων θα διεισδύουν περισσότερο στην οικονομική δραστηριότητα.