THEPOWERGAME
Φρέσκα κεφάλαια για τις ελληνικές startups αναμένεται να εισρεύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς νέα επενδυτικά funds στήνονται αυτή την περίοδο και ανοίγουν τις χρηματοδοτικές τους κάνουλες. Μεταξύ αυτών, ένα νέο fund από τους δημιουργούς της Accusonus, της startup που εξαγόρασε πριν από έναν χρόνο το Facebook και η μητρική του, Meta, στο οποίο κεφάλαια βάζουν ο Μιχάλης Τζάννες, ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης.
Το fund, με την επωνυμία Optimality, στοχεύει σε early stage εταιρείες με βαθύ τεχνολογικό background, οι οποίες δεν είναι επί του παρόντος «VC investable», όπως εξηγούν οι ιδρυτές του fund. Το νέο επενδυτικό σχήμα, τη σύσταση του οποίου γνωστοποίησαν οι ιδρυτές της Accusonus, θα διαχειρίζεται αποκλειστικά κεφάλαια των τριών ιδρυτών της startup, και στόχος του είναι να έχει ενεργό συμμετοχή στις νεοφυείς εταιρείες που θα επενδύει.
Στα σκαριά βρίσκεται, στο μεταξύ, το δεύτερο fund του ελληνικού Venture Capital Uni.Fund, το οποίο φιλοδοξεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να συγκεντρώσει περί τα 50 εκατ.ευρώ (το αρχικό fund ήταν ύψους 30 εκατ.ευρώ). Ante portas είναι και το δεύτερο fund της Metavallon, το ύψος του οποίου αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του πρώτου fund, ήτοι στα 30 εκατ.ευρώ.
Νέα γενιά funds
Και τα δύο VCs ανήκουν στην πρώτη γενιά των funds του Equifund και θα αξιοποιήσουν κεφάλαια της ΕΑΤΕ, ήτοι πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ τις χρηματοδοτικές τους δυνάμεις να ενώσουν τόσο ιδιώτες επενδυτές, όσο και μεμονωμένες εταιρείες.
Στο μεταξύ και το Big Pi, που δημιουργήθηκε το 2018, ανακοίνωσε το δεύτερό του fund, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια του νέου fund, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤΕ, «Innovate Now», θα κατευθυνθούν σε startups κυρίως «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech), κλάδο πολλά υποσχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση του έτερου VC του Equifund, του Marathon Venture Capital, όπως άλλωστε και του Venture Friends.
Με δεδομένο ότι ο απολογισμός του Equifund είναι κάτι παραπάνω από «βαρύς», έχοντας υποστηρίξει περί τις 140 εταιρείες, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ, και στηρίζοντας 6.000 θέσεις εργασίας, είναι λογικό το οικοσύστημα να αναμένει με ενδιαφέρον τη νέα γενιά των εγχώριων funds.
Μόνο από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 15 νέα επενδυτικά ταμεία, με πιο πρόσφατο δείγμα αυτό του Big Pi II. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια για τα ταμεία αυτά ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη υλοποιήσει 47 επενδύσεις.
Family offices
Στο μεταξύ, σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων βρίσκεται, και ο επενδυτικός οργανισμός DECA Investments, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται το fund Diorama. Θυμίζουμε ότι ο επενδυτικός όμιλος έχει αποκτήσει σημαντική ρευστότητα μετά από την πώληση της συμμετοχής που είχε αποκτήσει στη Viva στην JP Morgan.
Εκτός από τα νέα funds που δημιουργούνται σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στο οικοσύστημα ετοιμάζονται να προσφέρουν family offices, όπως για παράδειγμα το Latsco Family Office, συμφερόντων της κυρίας Μαριάννας Λάτση, το οποίο έχει αποκτήσει -μεταξύ άλλων- συμμετοχή στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries, ενώ έχει εισφέρει κεφάλαια και στο Phaistos.
Σε αυτή τη χρηματοδοτική πηγή πρέπει να προσμετρηθούν και άλλα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως το EOS Capital με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη, το οποίο επίσης έχει συμμετοχή στην Obrela Security Industries, αλλά και το το SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καραμούζη, που επενδύει κυρίως στον χώρο των τροφίμων.
Angel Investors
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες διαχειριστές, που εργάζονταν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρακινούμενοι από το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Tην ίδια στιγμή, κεφάλαια σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είναι έτοιμοι να ρίξουν και οι αρκετές δεκάδες angel investors, που σκανάρουν την ελληνική σκηνή καινοτομίας για ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες startups. Ήδη το 2022 η δραστηριότητα των angel investors στη χώρα μας ήταν αυξημένη, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 10% των συνολικών επενδύσεων του περασμένου έτους, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021.
Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.