THEPOWERGAME
Με ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιαςοικονομίας να διατηρείται εκπληκτικά καλά, δείχνοντας ανθεκτικότητα και με τον πληθωρισμό να μην μειώνεται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, όπως σημειώνει η Capital Economics, οι επενδυτές έχουν αρχίσει και αξιολογούν ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο τα επιτόκια πολιτικής να παραμείνουν υψηλά για πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.
Αυτή τη στιγμή η αγορά εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4% και θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για αρκετά τρίμηνα.
Τι σημαίνει το «ακόμα υψηλότερα επιτόκια για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα» πρακτικά, για τις παγκόσμιες αγορές assets, τις μετοχές και τα ομόλογα; Ειδικά εάν συνεχιστεί η τάση της ανθεκτικής οικονομίας και του επίμονου πληθωρισμού.
Πρώτον, η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται πιο γρήγορα από ότι αυτές των μακροπρόθεσμων τίτλων. Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις έχουν γενικά αυξηθεί περισσότερο από τις μακροπρόθεσμες τον τελευταίο μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 60 μονάδες βάσης από το χαμηλό πριν από περίπου ένα μήνα, σε σύγκριση με μια άνοδο κατά 80 μ.β της απόδοσης των 2 ετών ομολόγων την ίδια περίοδο, ενώ παρόμοια είναι και εικόνα στην ευρωζώνη. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται αυστηρότερη και οι οικονομία αρχίζει να «χωνεύει» και να αισθάνεται πλήρως τις επιπτώσεις της.
Δεύτερον, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να σημειώνουν καλή πορεία όπως έχουν κάνει πρόσφατα. Ενώ ο S&P 500, για παράδειγμα, σημείωσε πτώση τον περασμένο μήνα, έχει υποχωρήσει λιγότερο από 5% από την κορύφωσή του τον Φεβρουάριο. Και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx βρίσκεται μόλις 0,5% χαμηλότερα από το δικό του πρόσφατο υψηλό. Αυτό, όπως εξηγεί, πιθανώς οφείλεται εν μέρει στο ότι η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων ήταν μικρότερη από την άνοδο των ονομαστικών αποδόσεων στις περισσότερες οικονομίες. Αλλά οι επενδυτές μπορεί επίσης να βασίζονται σε μια πιο υγιή από το αναμενόμενο οικονομία – και επομένως ισχυρότερα εταιρικά κέρδη – αντισταθμίζοντας εν μέρει την επίδραση ενός υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου.
«Υποψιαζόμαστε ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο», σημειώνει ο οίκος. Εάν οι οικονομίες είναι ανθεκτικές τώρα, απλώς αυτό καθυστερεί, κατά την άποψή της, τις επιβραδύνσεις που είναι πιθανώς απαραίτητες για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο. Επομένως, οποιαδήποτε ώθηση στα εταιρικά κέρδη θα είναι πιθανότατα μικρή και θα αντισταθμιστεί από τη βραδύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον.
Επιπλέον, η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο μπορεί να μειωθεί καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο των ουδέτερων επιτοκίων και το πότε θα γίνει αισθητή η πλήρης επίπτωση της νομισματικής πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακόμη υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν αναμφισβήτητα τον κίνδυνο «υπερ-σύσφιξης» (overtightening) των κεντρικών τραπεζών, προκαλώντας έτσι πιο ισχυρά sell-offs στις αγορές. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα άτακτων συνθηκών της αγοράς, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καταλήγει η Capital Economics.