THEPOWERGAME
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία και το μήνυμα που απηύθυνε στους επιχειρηματίες της «χώρας του ανατέλλοντος Ηλίου» να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα, τον Πλατύκαμπο, όπου έχει εκδηλωθεί ιαπωνικό ενδιαφέρον για μεγάλη επένδυση, με σκοπό την αξιοποίηση των σκόρδων της περιοχής για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής.
Το ενδιαφέρον προέρχεται από την εταιρεία Wakunaga, τη μεγαλύτερη παραγωγό συμπληρωμάτων διατροφής από σκόρδο στον κόσμο (παράγει επίσης προβιοτικά και υπερτροφές), η οποία έχει στρέψει από το 2020 το ενδιαφέρον της στην ποικιλία σκόρδου eNtopio, που παράγεται στην περιοχή, λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών.
Οι Ιάπωνες πληροφορήθηκαν για τις ιδιότητες των σκόρδων Πλατυκάμπου μέσω έρευνας που παρουσίασαν ερευνητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη και το 2020 ήρθαν σε επαφή με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, και τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση.
Έκτοτε λαμβάνουν κάθε χρόνο δείγματα από την παραγωγή κάθε χρονιάς (τα σκόρδα φυτεύονται Οκτώβριο – Νοέμβριο και συγκομίζονται τον Μάιο), ενώ παράλληλα έχουν επισκεφθεί την περιοχή, διερευνώντας τη δυνατότητα εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής στην Ευρώπη (η εταιρεία διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γραφεία στο Βερολίνο).
Game changer για την περιοχή η επένδυση των Ιαπώνων
«Η επένδυση των Ιαπώνων, εφόσον φυσικά υλοποιηθεί, καθώς δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, πιστεύω ότι θα αποδειχθεί game changer για την περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι παραγωγοί και τα καλλιεργούμενα στρέμματα με σκόρδο με σημαντική προστιθέμενη αξία», δηλώνει στο powergame.gr ο κ. Γιάννης Κουκούτσης.
Σήμερα στον Πλατύκαμπο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, καλλιεργούνται ετησίως περί τα 1.000-1.500 στρέμματα με σκόρδα (τα 300 από μέλη του συνεταιρισμού), τόσο της τοπικής ποικιλίας eNtopio, όσο και άλλων ποικιλιών, και παράγονται 1.000 με 1.500 τόνοι (περίπου 1 τόνος/στρέμμα). Τα σκόρδα διακινούνται στην ελληνική αγορά, ενώ τελευταία ο συνεταιρισμός έγινε αποδέκτης ενδιαφέροντος για εξαγωγές. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πιστοποίηση του σκόρδου eNtopio ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η καθαρή στρεμματική πρόσοδος για τον παραγωγό μπορεί να ανέλθει στα 300 ευρώ, ωστόσο πρόκειται για καλλιέργεια με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, γύρω στα 1.300 ευρώ/στρέμμα, άρα και με υψηλό ρίσκο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ιδίως εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σπάνια οι βολβοί αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
«Το κόστος παραγωγής αυξάνεται σημαντικά από το γεγονός ότι η καλλιέργεια σκόρδου στην Ελλάδα δεν έχει εκμηχανισθεί, όπως η καλλιέργεια σε άλλες χώρες, και συνεπώς επιβαρύνεται από τα εργατικά πολύ περισσότερο, καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Με την εκμηχάνιση της καλλιέργειας, το κόστος μπορεί να μειωθεί ακόμη και 40%-50%», επισημαίνει ο Ι. Κουκούτσης, αναφέροντας ότι ο συνεταιρισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνεταιρισμός-πρότυπο, με 120 ενεργά μέλη, χωρίς χρέη
Εκτός από τα σκόρδα, οι 120 αγρότες-ενεργά μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου καλλιεργούν δημητριακά (κυρίως σκληρό σιτάρι) και βαμβάκι, τα οποία διακινούν μέσω του συνεταιρισμού, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές.
Οι υψηλότερες τιμές ήταν αυτές που αποτέλεσαν το βασικό κίνητρο για να πυκνώσουν οι παραγωγοί της περιοχής τις τάξεις του συνεταιρισμού. «Όταν αναλάβαμε ως νέα διοίκηση το 2015, ο συνεταιρισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1922, μετρά δηλαδή 100 χρόνια ζωής, ήταν στην ουσία ανενεργός για περίπου 15 χρόνια», εξιστορεί ο Ι. Κουκούτσης.
«Είχε, όμως, δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Μηδενικά χρέη και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αποθήκες και γραφεία. Έτσι, ξεκινήσαμε αρχικά 15-20 αγρότες ενεργά-μέλη από τα 350 που ήταν εγγεγραμμένα με το εμπόριο σιτηρών. Την πρώτη χρονιά πετύχαμε τιμή στο σκληρό σιτάρι 17 λεπτά, έναντι 14 λεπτών, που ήταν τότε η τιμή της αγοράς. Το ίδιο και την επόμενη. Τα νέα μαθεύτηκαν και φθάσαμε σήμερα στα 120 ενεργά μέλη, αφού βεβαίως έγινε εκκαθάριση μελών».
Σήμερα ο ετήσιος κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και στηρίζει το εισόδημα των μελών του επιτυγχάνοντας υψηλότερες τιμές απ’ αυτές της αγοράς, ενώ η τιμή που επιτυγχάνει ο συνεταιρισμός Πλατυκάμπου αποτελεί σημείο αναφοράς συνολικά στην αγορά.