THEPOWERGAME
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο «ελληνολάτρης» πρωθυπουργός της Ε.Ε, καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για την ελληνική ιστορία και κάθε χρόνο επισκέπτεται την Ελλάδα, παραθερίζοντας στη διώροφη βίλα του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου.
Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε στη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», βάζει οριστική ταφόπλακα και στις ελάχιστες ελπίδες που υπήρχαν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στη χώρα μας και θα τοποθετηθούν στη θέση που τους αρμόζει στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος απαντάει στην ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα και απαντάει στην προσωπική έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το εξής:
«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».
Με αυτό το τρόπο αποκλείει κάθε πιθανότητα τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκαλώντας για ακόμη μια φορά τη θλίψη των περισσότερων Ελλήνων.
Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον στο παρελθόν πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας και ως νέος υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει μία ακόμη συνέντευξη το 2011 στο «Βήμα».
Στη συνέντευξη αυτή αν και εξαιρετικά σοβινιστής, ο Τζόνσον είχε εμφανιστεί πιο διαλλακτικός πάνω σε αυτό το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά το εξής: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, για εμάς, για τη Βρετανία, το να χάσουμε τα “Ελγίνεια” από το Μπλούμσμπερι από το Βρετανικό Μουσείο, ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή αλλά ίσως στο μέλλον να υπάρξει περίπτωση να επαναπατριστούν ή να τα ανταλλάξουμε ή να τα μοιράσουμε, διότι καταλαβαίνω απόλυτα τα αισθήματα του ελληνικού λαού».
Ενώ, στη συνέντευξή του τότε είχε αναφέρει και την σημαντική συνάντηση που είχε με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία ήταν η πιο θερμή υποστηρίκτρια της επιστροφής των αγαλμάτων του Παρθενώνα.
Ο ίδιος τότε είχε αναφέρει το εξής:
«Κάποτε, όταν ήμουν φοιτητής, προσκάλεσα τη Μελίνα Μερκούρη να έρθει στο πανεπιστήμιό μου και να μιλήσει για αυτό το θέμα. Πράγματι, έκανε μια θαυμάσια ομιλία και νομίζω ότι όλοι συμφώνησαν μαζί της».