THEPOWERGAME
Ενεργειακή αυτάρκεια, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται στις προτάσεις που διατυπώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), σε Γνώμη Πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΟΚΕ περιλαμβάνουν:
– Εξασφάλιση μέγιστης ενεργειακής αυτάρκειας για τη χώρα με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στις ευαίσθητες υποδομές και την περιφερειακή κάλυψη πληθυσμών και επιχειρήσεων.
– Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στο Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
– Βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας και διεύρυνσης των ενεργειακών αποθεμάτων.
– Αντιμετώπιση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας που διαπερνά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των μικρών επιχειρήσεων.
– Πλήρη ανάπτυξη των δικτύων διασύνδεσης για την αξιοποίηση των μικρών και μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Η ΟΚΕ υπογραμμίζει, ακόμη, την εκ βάθρων μεταβολή στη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας λόγω της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη (από 72% το 1990 σε 12% το 2021) και του πετρελαίου (από 22% σε 11%), της αύξησης του φυσικού αερίου (από 0% το 1990 σε 34% το 2021) και των ΑΠΕ (από μηδενική συμμετοχή το 1990 σε 9% η ηλιακή ενέργεια και 19% η αιολική το 2021).
«Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων θα καθορίσει τον βαθμό ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», τονίζει η ΟΚΕ. «Σε συνδυασμό με τις πολιτικές πράσινης μετάβασης που θα επιλεγούν, εκτιμάται ότι η ελληνική αγορά θα υποστεί μία σημαντική αναδιάρθρωση τα επόμενα δέκα χρόνια, με την ανάγκη διαφοροποιημένων πολιτικών στο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και αναπτυξιακού επανασχεδιασμού να είναι πλέον ορατή (κυριότερα στο επίπεδο εργασίας, ψηφιακής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής προσαρμογής)».