THEPOWERGAME
Ισχυρή κερδοφορία του ΟΤΕ αναμένει η ΑΧΙΑ για το δ΄ τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ανακοινώνονται αύριο Πέμπτη.
Για το δ΄ τρίμηνο η ΑΧΙΑ αναμένει ότι ο όμιλος θα παρουσιάσει έσοδα 886 εκατ. ευρώ (-0,6% σε ετήσια βάση) με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 353,6 εκατ. ευρώ (+8,4% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα 136,8 εκατ. ευρώ (+36% σε ετήσια βάση). Για το σύνολο του 2022 η χρηματιστηριακή αναμένει τα έσοδα να διαμορφωθούν στα 3,465 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,9% σε σχέση με το 2021, τα EBITDA να ανέλθουν σε 1,39 δισ. ευρώ (-5,8% σε ετήσια βάση), και τα καθαρά κέρδη στα 532 εκατ. ευρώ (-4,6% σε ετήσια βάση).
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η πορεία της εισηγμένης κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022, βρήκε στήριξη από τις δραστηριότητες εντός της Ελλάδας, οι οποίες εξακολουθούν να επωφελούνται από τις θετικές τάσεις της αγοράς στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της περιαγωγής (αύξηση του τουρισμού το δ΄ τρίμηνο ετησίως). Όμως στον αντίποδα, οι επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία είναι αρνητικές για τα έσοδα και την κερδοφορία.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή εκτιμάει ότι η αύξηση των εσόδων στο τρίμηνο θα προέλθει κυρίως από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Τα έσοδα από υπηρεσίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τόσο τα πληρωμένα όσο και τα προπληρωμένα συμβόλαια, ενώ η επέκταση της τουριστικής περιόδου θα συνεχίσει να ενισχύει τα έσοδα από τις υπηρεσίες περιαγωγής. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο και κατά +4,1% σε ετήσια βάση για το σύνολο της περυσινής χρονιάς. Οι ΤΠΕ αναμένεται επίσης να συνεχίσουν την ανοδική τάση που σημείωσαν τα προηγούμενα τρίμηνα με βάση τις δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης (δ΄ τρίμηνο: +6%, σύνολο 2022: +14%).
Οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία έγκειται σε κάποιες από τις κινήσεις της (συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού των ευρυζωνικών ταχυτήτων χωρίς επιπλέον χρέωση και από τις προσαρμογές που αναμένονται από αυτές μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης από την κυβέρνηση ) καθώς και η μετάβαση των επιχειρήσεων στα κέντρα δεδομένων.
Από την άλλη πλευρά, η συνδρομητική τηλεόραση θα συνεχίζει να στηρίζει τα έσοδα, καθώς και οι στοχευμένες κυβερνητικές επιδοτήσεις.
Συνολικά, τα έσοδα από τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας εμφανίζονται κατά 0,14% αυξημένα σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο στα 813,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους τα έσοδα υπολογίζονται σε 3,165 δισ. ευρώ (+2,8% σε ετήσια βάση).
Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, στη Ρουμανία τα έσοδα θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, επηρεασμένα και από τη λήξη της συμφωνίας με την Orange, καταγράφοντας μια υποχώρηση της τάξεως του 10,3% σε ετήσια βάση στα 74,3 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο. Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, τα έσοδα από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία εκτιμώνται σε 307,7 εκατ. ευρώ ή 2,5% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.
Αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία, για το δ΄ τρίμηνο τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται στα 356,3,9 εκατ. ευρώ ή 1% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο αναφοράς το EBITDA στα 353,6 εκατ. ευρώ (+8,4% σε ετήσια βάση).
Η ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο έχει βρει στήριξη από τις υπηρεσίες περιαγωγής και την κερδοφορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Στη Ρουμανία αντιθέτως τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένεται να κάνουν βύθιση κατά 57% στα 7 εκατ. ευρώ, αν και στο σύνολο του 2022 προβλέπεται να είναι αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,7% στα 432 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη θα κάνουν άλμα 24% στα 136,8 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο, ωστόσο στο σύνολο του 2022 θα υποχωρήσουν κατά 4,6% στα 532 εκατ. ευρώ.